Workshop de orientare in cariera pentru studenti

In urma cu 2 zile echipa Fii Un Nume, a organizat in cadrul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala pentru studentii din anul III, CONSAS gr. II un workshop de orientare in cariera, axat pe trei linii mari: cum elaborezi un CV, cum si unde sa cauti un loc de munca si cum te prezinti la interviul de angajare. Pe toata durata procesului s-a avut in vedere si sprijinirea studentilor in a-si cunoaste mai bine propriile abilitati, aptitudini, interese si valori.

Mirela Toma a fost cea care i-a determinat pe studenti sa afle punctele cheie ale elaborarii unui CV. Concluziile finale:

  • Din punct de vedere al aspectului CV-ul trebuie sa contina o fotografie (de preferat tip buletin), date de contact, sa fie scris aerisit, cu acelasi font si sa nu depaseasca 2 pagini;
  • Din punct de vedere al continutului, CV-ul prezinta o ordine invers cronologica, experienta profesionala, educatie, cursuri/certificari, limbi straine, PC skills, abilitati transferabile;
  • Puncte cheie: personalizeaza-l in functie de job, concepe o scrisoare de intentie personalizata, fii sincer(a)!

Ulterior, Anca Sohorca le-a vorbit despre cum si unde pot cauta un loc de munca in domeniul asistentei sociale:

Acesta a fost un bun moment de a se discuta despre importanta practicii de specialitate si mai ales a voluntariatului, ca o prima experienta in domeniul muncii.

Ultimul punct de discutii l-a constituit “interviul de angajare”, iar pentru a sublinia cat mai elocvent situatiile cu care se pot confrunta, Cristina Buja si Anca Sohorca au realizat jocuri de rol si debriefing pe seama lor.

Studentii au putut cunoaste doua tipologii de intervievator:
– tipologie prietenos – zambeste, spune glume, considera ca daca atmosfera este relaxanta, este posibil sa obtina de la tine informatii pe care nu le-ai mentiona in alte circumstante, cum ar fi de exemplu nivelul salariului.
– tipologia anchetator – nu zambeste aproape niciodata si pastreaza o atitudine prin care iti cere in permanenta sa demonstrezi abilitatile pe care le ai. Intrebarile cu privire la experienta in domeniu sunt de obicei foarte dificile. El considera ca un interviu realizat sub presiune va scoate la iveala calitatile sau defectele ascunse.

Pe tot parcursul workshopului s-a urmarit in primul rand mobilizarea studentilor in a raspunde la intrebari si a veni singuri cu solutii. Discutia libera a constituit tehnica de baza utilizata, iar atmosfera relaxata creata i-a ajutat pe studenti sa se simta in siguranta si sa fie dispusi sa interactioneze foarte mult.

O dovada clara a succesului acestui workshop o constituie feedback-ul oferit de studenti la finalul intalnirii:

A fost interesant, m-a captivant, am invatat lucruri noi care cu siguranta o sa ma ajute. Mi-ar placea sa existe un curs in facultate care sa se ocupe de aceste lucruri.

Mi-a placut enorm acest curs. Aveam nevoie sa invat despre aceste lucruri. Mi-a placut ca ati explicat foarte bine si pe intelesul tuturor“.

Foarte util deoarece nimeni pana acum nu si-a dat silinta sa ne dea sfaturi in sfera aceasta. Mi-ar fi placut sa avem mai mult timp pentru aceasta activitate“.

Interesanta ora! Informatiile transmise au fost utile si m-au ajutat sa imi pun la punct CV-ul si cum as putea sa ma prezint la un interviu de angajare pe postul de asistent social“.

Cea mai interesanta ora de laborator pe care am facut-o! M-a ajutat, am aflat informatii necesare pentru redactarea CV-ului“.

Laboratorul de astazi a fost interesant prin prisma prezentarii modului in care putem redacta un CV. De altfel, mi-a placut jocul de rol “interviator-intervievat”. E mult mai practic, ar fi bine sa facem mai des asta“.

As fi dorit mai multe informatii despre consilierea in cariera si in alt domeniu, despre valorificarea potentialului si pasiuni transformate in cariera de succes“.

Informatiile oferite au fost foarte utile; tema interesanta care pe noi ne ajuta in orientarea profesionala. Un curs interactiv din care eu am invatat si lucruri noi. Speram sa mai veniti! Felicitari!

Leave a Reply