Vreau sa devin barbat ca mama!

Nu, nu este vorba de o gluma ci sunt cuvintele unui copil in varsta de 8 ani. Daca majoritatea dintre noi raspundem simplu la intrebarea “Ce vrei sa devii cand vei fi mare?” “Vreau sa devin: medic, profesor, cantaret etc”, Rares a dat un raspuns cu totul atipic: “vreau sa devin barbat ca mama”. El este elev in clasa a II a si nu si-a cunoscut niciodata tatal. Acesta o caracterizeaza pe mama lui ca fiind o femeie puternica si persoana care se descurca intotdeauna si in orice situatie.

Rares este un copil cuminte si extrem de matur pentru varsta lui. Tatal i-a parasit la cateva luni dupa nasterea lui. Mama este de profesie notar si incearca sa isi petreaca cat mai mult timp cu fiul sau care invata in fiecare zi, de luni pana vineri, pana la ora 13:00 si dupa program, ramane la After School pana la ora 17:00. Desi mama a facut tot posibilul sa nu-i lipseasca nimic copilului, ea marturiseste faptul ca i-a fost destul de greu in momentele in care Rares incepuse sa puna intrebari despre tatal sau: “Eu de ce nu am tata ca ceilalti copii?” “Marius imi spune mereu ca se joaca cu tatal lui.” “Eduard a mers impreuna cu tatal lui la pescuit.” sau mai tarziu: “Mi-ar fi placut sa am un tata care sa ma apere de copiii mai mari.” Acestea sunt cateva dintre remarcile pe care Rares le-a facut in ceea ce priveste lipsa modelului patern. In acest sens, mama a dus o lupta apriga pentru ca cel mic sa nu simta atat de mult lipsa tatalui. Astfel, si-a luat “rolul de tata” in serios si a invatat sa fie mai autoritara in unele momente, dar si sa-i acopere copilului nevoia de siguranta pe care i-ar fi oferit-o tatal sau. De multe ori, ea a apelat la fratele sau pentru a-l duce pe cel mic la pescuit sau pentru a se juca cu el cu masinutele.

Pentru ca inca eram nelamurita de raspunsul lui Rares, l-am rugat sa-mi explice “de ce vrea sa devina barbat ca mama sa?” mai ales ca mama, prin definitie, nu este barbat. Raspunsul lui a fost cat se poate de coplesitor: “Stiu ca mama este femeie, doar ca ea este un model pentru mine si atunci cand voi fi mare imi doresc sa devin un barbat puternic si responsabil ca ea. Mama a incercat sa tina locul tatalui meu si nu cred ca i-a fost usor, dar a reusit. A stiut intotdeauna de ce am nevoie si a facut tot posibilul sa nu-mi lipseasca nimic.”

Un baiat pentru care toate problemele si lipsurile au fost constructive, el a invatat de mic sa fie responsabil si sa inteleaga faptul ca lucrurile nu se intampla intotdeauna asa cum ne dorim. O gandire poate prea matura pentru varsta lui, insa observand partea pozitiva a lucrurilor, chiar daca tatal l-a parasit, Rares a avut parte de o mama extrem de atenta si concentrata pe nevoile lui, lucru care l-a determinat sa aprecieze tot efortul ei.

Sursa poza

 

Leave a Reply