Voluntariatul-un reper important in viata noastra

De mult timp ma gandeam sa abordez aceasta tema, de altfel foarte draga mie, si uite ca a venit momentul sa vorbim despre voluntariat. Auzim peste tot de voluntariat, ca ar fi o “moda”, ca ar fi o necesitate, cert este ca de la mic la mare lumea s-a mobilizat pentru voluntariat. Beneficiile sunt pe masura, iar efectele imediate.

In primul rand, voluntariatul te conecteaza la lume, la nevoile sociale si te face sa vrei sa faci mai mult pentru mediul in care traiesti. Indiferent daca ajuti un batran, reciclezi, ii inveti pe cei din jur sa faca ceva, important este ca te implici si nu esti doar spectator. Se petrece o schimbare! In primul rand in tine, iar prin puterea exemplului si in ceilalti…

Un alt motiv pentru care pledez pentru voluntariat este faptul ca te ajuta sa iti largesti reteaua sociala. Iti faci prieteni noi, schimbi idei cu oameni care iti impartasesc valorile si esti actualizat cu ceea ce se petrece in aria ta de interes.

Din perspectiva profesionala, voluntariatul este polivalent si in aceasta sfera. Faptul ca participi la evenimente/activitati de grup te ajuta sa iti dezvolti abilitatile de relationare si adaptare la medii noi. Spiritul de echipa, comunicarea, flexibilitatea la nou, adaptabilitatea, etc. sunt abilitati pe care angajatorii le cer atunci cand te duci la interviu, asa e?

Nu in ultimul rand, efectul cel mai de pret, cred, pe care il are voluntariatul se refera la ce transformari poate produce in tine. Te face mai bun, mai recunoscator fata de ceea ce ai, mai exact te conecteaza la ceea ce esti tu in esenta…

Gandeste-te cum erai inainte de a incepe o activitate de genul asta… Cum te simti dupa ce ai ajutat un batran sa faca piata, un copil sa inteleaga mai bine tabla inmultirii sau dupa ce ai plantat un copac?

Cred ca aici voluntariatul face diferenta…

 

Leave a Reply