Tu cum iubesti?

Cand vine vorba de a defini termenul dragoste, specialistii recunosc in unanimitate ca este extrem de dificil sa faci acest lucru. Acest sentiment este bazat in exclusivitate pe libera alegere, actiunea lui fiind pe deplin constienta. Dragostea este puternic condusa de afectivitate si vointa. Cand o persoana este indragostita, afectivitatea continua sa o impulsioneze, iar vointa, ghidata de inteligenta, contribuie la sustinerea stabilitatii relatiei. Acest sentiment este indispensabil in relatia de cuplu, iar odata infiripat este trait si asumat ca realitate umana cu adevarat construita prin interactiunea partenerilor. Dragostea este considerata ceva intim, neconventional, depinzand doar de cei implicati. De exemplu, nu ne putem alege rudele, colegii de munca sau de scoala, in schimb ne putem alege prietenii si partenerii de viata. Sentimentul de dragoste are la baza prietenia dintre parteneri, respectul reciproc, grija fata de celalalt si dorinta de a-l intelege, toate acestea contribuind la stabilitatea cuplului. Stare emotionala traita intens, dragostea se caracterizeaza prin dinamism si necesita implicare din partea ambelor parti. Ea evolueaza in timp, in functie de dorintele si asteptarile celor implicati, fiind conceputa ca o sursa de mentinere a unei relatii de lunga durata. John Allan considera ca exista 6 tipuri de dragoste:

1. Ludus este modul de a iubi al persoanelor care abordeaza sentimentul de dragoste ca pe o joaca si carora le place “sa zboare din floare in floare”. De obicei se indragostesc des, nu se implica intens, isi schimba partenerii inainte de a-i cunoaste cu adevarat, au legaturi superficiale.

2. Dragostea de tip storgé se potriveste cu prietenia si tandretea, evolueaza progresiv, relatia sudandu-se in timp, punand accent pe respect, pe preocuparea de bunastarea celuilalt, toleranta, compatimire in momentele grele etc. Daca ambii parteneri iubesc in acest fel, relatia lor poate fi rezistenta si durabila.

3. Mania este un gen obsesiv de a iubi, in care pasiunea inlocuieste crizele de gelozie aparute in urma fricii de a pierde persoana iubita. De obicei, aceste persoane au o stima de sine scazuta, aprecierea propriei persoane constand in cantitatea si calitatea iubirii, oferita de partener. Viata lor este o continua terorizare de gandul ca persoana iubita si-ar putea gasi pe altcineva, acest lucru determinand conflicte frecvente sau violente. In acest mod se desfasoara multe casnicii datorita compromisului pe care “victima” din cuplu o face sa treaca peste unele neplaceri, din motivul de a nu pierde un statut social important, o situatie financiara buna, tutela copiilor, dragostea partenerului etc.

4. Persoana care iubeste in stil pragma este cea care cauta o relatie care sa-l ajute in viata. Acest mod de iubire presupune afectiune sincera si puternica fata de partener, dar care nu neaga partea materiala, de obicei alegandu-se persoane a caror companie aduce beneficii de prestigiu, statut social, material etc. Persoanele care iubesc in acest mod, pornesc de la ideea ca partenerul trebuie sa detina calitati si avantaje care pot sa le usureze viata, sa le acopere unele lipsuri si apeleaza adesea la anunturi matrimoniale.

5. Eros este genul de dragoste conceputa ca o sursa de implinire a placerilor trupesti, care pune accent pe calitatile fizice ale partenerului, frumusetea fiind pretuita in prejudiciul sentimentelor, al aspectelor de natura intelectuala. Aceste persoane se iubesc in primul rand pe ele, in jurul lor cladindu-se o forma de narcisism, iar celalalt nu are alt gand decat cel de a oferi placere si satisfactii. O astfel de dragoste poate afecta in timp relatia maritala, din pricina schimbarii aspectului fizic al persoanei iubite, ajungandu-se chiar la divort.

6. Agape este tipul de dragoste altruista, departe de pragmatism, pregatita oricand sa faca sacrificii, neurmarind nici macar gratificatia reciproca. Este de neclintit, stabila, capabila sa treaca peste toate dificultatile, se pastreaza intreaga chiar si dupa despartirea de persoana iubita.

Este de inteles faptul ca, rareori, modul de a iubi al unei persoane se regaseste in totalitate in vreuna dintre aceste tipuri de dragoste, insa exista asemanari care pot fi identificate cu usurinta. Deoarece dragostea este un proces dinamic, modul sau de exprimare sufera schimbari progresive, adica de la iubirea pasionala de la inceput, se trece la o asociere organizata, in raport cu unele norme de coabitare adecvate.

Increderea si confidentialitatea sunt doua componente esentiale in dragostea dintre un barbat si o femeie. Este necesar ca cei doi sa-si dezvaluie reciproc gandurile si disponibilitatile de actiune pentru consolidarea si trainicia dragostei. De aceea nu este intotdeauna de ajuns ca partenerii sa-si arate iubirea doar prin vorbe, ea are nevoie si de semne materiale (tandrete fizica, cadouri, a sustine afectiv persoana iubita, a-i fi alaturi la bine si la greu) si nonmateriale (a-i destainui gandurile, a te sfatui cu persoana iubita in vederea luarii unei decizii, a te interesa de activitatile ei, a-i respecta deciziile etc). Dragostea este insotita de puternice reactii emotionale, de exemplu simptome fizice (acei “fluturasi” in stomac care scad pofta de mancare), sau simptome psihice (depresia in cazul unei dezamagiri sau despartiri, anxietatea care poate sa apara din teama de a nu pierde persoana iubita). A iubi, inseamna disponibilitatea de a oferi si de a primi afectiune, de a intelege si a ierta fiinta iubita. Pentru ca relatia sa evolueze intr-o maniera pozitiva si sa fie de lunga durata, existenta sentimentului de dragoste este extrem de important.

Leave a Reply