Timpul – prieten sau dusman?

Pentru fiecare dintre noi ziua are 24 de ore, insa unele persoane reusesesc mai bine sa-si rezolve treburile zilnice, in timp ce altii se plang ca nu le ajunge timpul pentru tot ce au de facut intr-o zi. Amanarea sarcinilor de pe o zi pe alta nu este o solutie, iar intr-un mediu profesional acest lucru nu poate fi decat in defavoarea ta.

Pentru a-ti eficientiza munca, este indicat in primul rand sa afli care sunt cauzele care determina lipsa de control asupra timpului. Acesta este primul pas pe care fiecare persoana ar trebui sa-l faca atunci cand pune la cale o strategie de eficientizare pentru utilizarea timpului.

Fiecare persoana este diferita prin abilitatile si preferintele sale, fapt pentru care este indicat sa analizeze personal propria relatie cu timpul, fara a se raporta la persoanele din jur. Obiectivele tale trebuie sa reflecte exact ceea ce tu iti doresti cu adevarat si in ce masura esti pe cale de a le atinge.

Strategia pe care o pui la cale trebuie sa cuprinda si modalitatile de evitare sau inlaturare a tuturor factorilor care pot afecta si perturba buna gestionare a timpului, precum “hotii de timp”. Intalnirile prea lungi sau dezorganizate, telefonul care suna incontinuu, televizorul sau internetul sunt doar cateva exemple care fac parte din aceasta categorie.

Nu exista o formula clasica sau ceva magic care care sa ne ajute sa castigam batalia cu timpul, ci doar o profunda constientizare a ceea ce facem, cum si de ce facem un anumit lucru, cat si o mai buna planificare si prioritizare a activitatilor zilnice.

Poti utiliza o agenda pentru a-ti nota prioritatile in fiecare zi, atribuind perioade de timp fixe pentru realizarea sarcinilor pe care le ai. Astfel, vei combate situatiile neplacute de a le lasa pe “ultima suta de metri” sau de a depasi termenele limita pe care le ai.

In concluzie, timpul poate fi atat dusmanul cat si prietenul nostru, important este sa stim cum trebuie sa ne raportam la el.

Sursa poza

Leave a Reply