Sexualitatea-un subiect tabu in relatia de cuplu?

Pentru unele cupluri, sexualitatea este privita ca fiind una dintre cele mai importante etape sau chiar o faza decisiva in a continua sau nu o relatie, iar pentru altele, acest subiect este interzis si vazut strict ca pe o functie de reproducere. Pe parcursul relatiei este indicat ca partenerii sa aiba diferite discutii despre acest aspect, chiar inainte de a-l parcurge “Ce mi-ar placea?” si “Ce nu mi-ar placea?”, dupa ce s-a consumat “Ce imbunatatim?” si inainte de casatorie, in mod, obligatoriu partenerii trebuie sa raspunda la urmatoarele intrebari:

Ce tip de comportament sexual este considerat permis intre parteneri? Ce tip de comportament sexual nu este considerat adecvat pentru ca ei sa il practice? Cum vor fi luate deciziile privind frecventa relatiilor sexuale? Cine va fi responsabil pentru initierea relatiilor sexuale? Cum vor face fata situatiei in care unul dintre ei doreste sa se implice intr-o activitate sexuala, dar celalalt nu vrea sa se implice sexual in acel moment? Care sunt parerile lor despre preludiu, postludiu, masturbare, orgasm?

Sunt permise relatiile sexuale extramaritale? In ce conditii ?

Pana unde este permis sa se discute relatia lor sexuala cu altii, cum ar fi prieteni, vecini, rude, copii?

In cazul in care unul dintre ei nu va fi satisfacut cu relatiile sexuale, ce masuri ar lua? In ce conditii ar apela la un consilier profesionist in relatii sexuale?

In selectarea aspectelor care sa fie incluse in categoria relatiilor sexuale, in general, specialistii sunt preocupati mai ales de acei factorii care au legatura cu mentinerea, definirea granitelor si rezolvarea problemelor in relatia de cuplu.

Prima intrebare cu privire la exclusivitatea sexuala are scopul de a ajuta partenerii sa-si contureze regulile ce tin de limitele sexuale ale vietii conjugale. Aceste granite definesc tipul de tranzactii sexuale care sunt permise in afara limitelor relatiei conjugale. Intrebarea a sasea este realizata pentru a ajuta cuplul sa stabileasca un ghid de reglare a cantitatii si continutului informatiilor sexuale care vor fi impartasite cu alte sisteme din imprejurimi.

Chiar daca discutia despre domeniul sexual poate fi dificila pentru anumite cupluri in prezenta unei a treia persoane (terapeutul), specialistii sunt de parere ca acest exercitiu le ofera anumite delimitari clar identificate si reguli de relatie care trebuie negociate.

Sursa poza

Leave a Reply