Semne ale workaholismului

Stim cu totii ca situatia din ziua de astazi ne impinge sa muncim din ce in ce mai mult, sa petrecem mai mult timp la serviciu sau pentru serviciu, iar viata personala sa ajunga pe locul doi. Si totusi, limita dintre a fi un angajat dedicat locului de munca si a deveni workaholic este destul de fina…

Sunt cateva semne evidente care te plaseaza in grupul celor care muncesc pe rupte, care nici nu merita sa fie discutate. De exemplu: ajungi primul la birou si pleci ultimul, sari peste mese sau mananci cu ochii in calculator, nu iti iei toate ziele de concediu, etc.

Exista, insa, si alte indicii mai subtile care te pot pune pe ganduri ca este ceva in neregula cu tine:

1. Esti prea accesibil sefilor. Un alt semn care iti arata ca ai o problema consta in faptul ca inca nu ai trasat limite intre viata personala si cea profesionala. Le-ai tot transmis colegilor, sefilor si partenerilor ca este in regula sa te sune la orice ora, asa ca te inscrii in formatul mental: “Pot munci oricand”. De asemenea, daca iti iei frecvent sarcini pe care sa le rezolvi acasa dupa program, asteapta-te sa fii din ce in ce mai coplesit de situatie.

2. Daca nu ai nicio pasiune reala, esti un candidat perfect. In conditiile in care te gandesti la hobby-urile pe care le ai si constati ca nimic nu te face sa vibrezi, este clar ca viata ta este nu este tocmai echilibrata si ca pentru tine jobul este totul. Gandeste-te ce s-ar intampla daca acesta nu ar mai fi peste cateva zile sau luni.

3. Te ascunzi de membrii familiei, atunci cand lucrezi. Daca mergi la picnic cu familia si ai in buzunar diferite note si observatii despre un material de la job, poti fi sigur ca esti workaholic. Astfel, ajungi in situatia sa iti imaginezi ca e o prostie sa pierzi timp, fara sa te gandesti la o solutie pentru serviciu.

4. Te imbolnavesti usor, dar totusi mergi la birou. Un semn al celor care depasesc masura in acest caz este slabirea sistemului imunitar, strans legata de stresul la care esti supus sau cu oboseala mentala cu care te-ai obisnuit. Este foarte posibil sa nu iti dai seama ca esti obsedat de munca pana cand nu te trezesti la spital.

5. Esti derutat atunci cand nu esti la serviciu. Un alt indiciu evident al faptului ca jobul iti ocupa aproape tot timpul este acela ca nu te poti relaxa in concediu sau in weekend. Asta pentru ca te-ai identificat prea mult cu functia pe care o ai, astfel incat nu iti vezi sensul in afara profesiei.

6. Stai tot timpul cu ochii pe colegi. Asta se traduce in faptul ca nu esti linistit daca nu supraveghezi in detaliu tot ceea ce ai lasat sa faca altii: colegi sau subalterni. Efectiv nu poti sa dormi linistit daca nu stii exact cum stau lucrurile cu proiectul decisiv in care esti implicat.

Sursa poza

 

Leave a Reply