Pubertatea-cum sa discutam cu fetitele noastre

Maturizarea sexuala incepe la fete in jurul varstei de 8-12 ani iar primele semne sunt cresterea sanilor si aparitia parului pubian. Corpul acumuleaza treptat grasime pe coapse, solduri si sani, capatand un aspect de femeie. In curand va aparea prima menstruatie.

Daca sunteti mama, sora mai mare, matusa, bunica unei fetite care se apropie de pubertate va sfatuiesc sa gasiti un moment de intimitate si sa ii explicati ca schimbarile prin care va trece corpul ei sunt normale. Informarea nu trebuie sa ia forna “acelei discutii”, ci dimpotriva, detaliile cu privire la schimbarile prin care va trece trebuiesc oferite constant, pe masura ce copiii cresc.

Daca i-ati explicat deja de unde vin copiii, atunci e timpul sa folositi termeni stiintifici precum uter, ovare, menstruatie. Acum ii va fi mai usor sa inteleaga ca uterul ei se pregateste pentru a putea “gazdui” un bebelus si ca menstruatia este un semn ca dezvoltarea ei este normala.

Vorbiti-i despre importanta igienei intime mai ales in timpul menstruatiei si aratat-i cum sa foloseasca absorbantele pentru a se proteja eficient. Este bine sa ii prezentati neplacerile cauzate de perioada ciclului menstrual (manifestarile sindromului premenstrul si crampele ce urmeaza) pentru a intelege ca sunt normale si a nu se speria.

Incurajati-o sa va vorbeasca despre modificarile pe care le observa in timpul menstruatiei, de exemplu absenta menstruatiei sau abundenta ei. Mergeti cu ea la medic pentru a afla daca sunt cauza unor deraglari hormonale sau a altor probleme de sanatate.

Explicati-i depsre riscul la care se supune daca isi incepe viata sexuala devreme. Mai tarziu,cand considerati ca e timpul prezentati-i care sunt metodele de contraceptie si detaliati-i ce presupun bolile cu transmitere sexuala.

Si nu in ultimul rand vorbit-i despre importanta si bucuria intemeierii unei familii; din acest moment poate deveni oricand mama dar trebuie totodata sa inteleaga si faptul ca o familie si conceperea copiilor reprezinta un lucru foarte serios.

Sursa poza

Leave a Reply