Profesia, o eticheta?

“Choose a job you love and you will never have to work a day in your life.” (Confucius)

De cate ori ti s-a intamplat sa nu iti aduci aminte de cineva prea bine, cum il cheama sau cine e, ci doar ca era ospatar la restaurantul X, profesorul de mate al fratelui tau sau agentul imobiliar care te-a ajutat sa-ti cumperi apartamentul?

Oamenii pe care ii intalnim zi de zi raman mai mult sau mai putin in mintea noastra. Dupa cum bine stim, prima impresie conteaza, iar contextul in care cunosti oamenii o influenteaza destul de mult.

De aceea, profesia sau meseria pe care o ai, poate fi la un moment dat, un mod de a fi identificat/a de catre ceilalti. Am vazut cazuri cand oamenii se prezentau in imprejurari informale, fara tenta profesionala, cu titlul sau functia pe care au castigat-o cu atata munca. O fi bine, o fi rau, sincer nu stiu, dar un lucru imi atrage atentia sigur. Pentru unii oameni, profesia este extrem de importanta, fiind ca o eticheta pe care o poarta intotdeauna cu ei.

Altii sunt impasibili la asa ceva. Nu ii intereseaza daca lucreaza ca vanzatori sau daca ocupa o functie de conducere intr-o firma de succes. Si totusi, de unde vine aceasta diferenta de abordare a situatiei? Cine sau ce anume influenteaza asteptarile noastre profesionale? Ce ne conduce pe un drum sau altul?

Sunt o multime de factori, precum familia, scoala, grupul de prieteni, oamenii care apar in viata noastra, contextul socio-economic, tendintele pietei muncii, etc. Cateodata, mai este nevoie si de putin noroc sau poate ca e o chestiune de sansa.

Oricare ar fi “ingredientele”, cert este ca ne influenteaza cariera si implicit relatiile cu cei din jurul nostru. Unele meserii deschid usi doar prin rezonanta lor, te ajuta sa cunosti oameni noi si sa devii o persoana importanta. Totodata, depinde foarte mult de tine. De personalitatea ta, de cum te promovezi, de cat de abil/a esti in relatiile cu ceilalti si de cat de bine stii sa fii “omul potrivit, la locul potrivit”.

Oricare ar fi profesia ta sau cea pe care urmeaza sa o alegi, consider ca cel mai important este sa faci ceea ce iti place. Sunt o multime de cazuri in care oamenii castiga foarte bine din punct de vedere salarial, dar nu au satisfactia muncii lor, in timp ce altii fac ceea ce le place si se multumesc cu un venit mai mic. Alegerea apartine fiecaruia. Criteriile si regulile ti le stabilesti singur/a, apoi incerci sa le integrezi in puzzle-ul societatii actuale. Mult succes!

Te asteptam alaturi de noi si pe pagina de Facebook!

Leave a Reply