Prevenirea si rezolvarea conflictelor in relatia de cuplu

Sursele conflictelor variaza de la persoana la persoana. Acestea pot fi determinate de diferite incompatibilitati, scopuri comune, trasaturi de personalitate, comunicarea, perceptia fata de propria persoana, incalcarea unor reguli, atitudini necorespunzatoare, violenta, aptitudini sociale, relatiile interpersonale, nevoi etc.

Conflictul este inevitabil in relatia de cuplu, acesta contribuie la evolutia relatiei intr-o maniera pozitiva sau negativa. In cazul in care modul de manifestare este puternic, iar numarul neintelegerilor cresc semnificativ, relatia se poate deteriora. De exemplu, legatura dintre doi parteneri autoritari constituie o frecventa crescuta a conflictelor, acest fapt conducand la dizarmonie in relatia de cuplu.

Conflictele dintre parteneri pot sa apara si din dorinta de a face relatia sa se incadreze la un model de relatie pe care acestia il au in gand, li s-a transmis din familie sau de la un prieten apropiat etc.

De obicei, criza apare in momentul in care partenerii isi dau seama de cat de diferiti sunt. Aici apare conflictul diferentelor de personalitate, partenerii constientizeaza ca sunt diferiti, ca trateaza problemele altfel, gandesc altfel etc. Urmeaza o alta etapa in care apare sentimentul de deziluzie, acestia pot fi nesatisfacuti de relatie, au din ce in ce mai putin timp pentru intimitate, etc. Pentru ca aceste conflicte sa fie rezolvate favorabil, partenerii trebuie sa-si identifice lucrurile unice pe care le au pentru a vedea in ce masura relatia lor este complementara, lucru care da rezistenta relatiei.

Partenerii sunt descurajati cand apar probleme mai dificile, cand identifica atitudini neplacute unul la celalalt, cand observa ca viata de cuplu nu este romantica in totalitate, toate aceste lucruri ii determina sa fie mai putin prietenosi si sa aiba tot mai multe cerinte de la relatie. Pentru ca asteptarile lor sa se realizeze este nevoie ca cei doi sa fie dispusi sa faca totul pentru a identifica si a satisface necesitatile celuilalt inainte ca el/ea sa le spuna. Trebuie ca ei sa discute despre cum ar dori sa evolueze relatia si in acelasi timp, asteptarile lor sa fie realizabile.

Una dintre cele mai mari probleme pe care o intampina cuplul este felul in care trateaza problemele. Este cunoscut faptul ca barbatul si femeia au moduri diferite de abordare a problemelor care apar in viata de cuplu. Ea este mai sensibila, traieste intr-o lume a simturilor intense, pe cand barbatul traieste intr-un cadru al conceptiilor si al gandirii rationale. Conflictele pot sa apara si datorita transformarilor biologice ale corpului uman dar si a insatisfactiilor realizarilor pana in momentul de fata.

Pentru gestionarea emotiilor pe perioada desfasurarii conflictului este indicat ca partenerii sa transmita intr-un mod liber si direct ce simt in acel moment: “nu ma simt bine cand tu nu ai incredere in mine”, sau “ma simt singura atunci cand nu ma sustii in privinta deciziei pe care vreau sa o iau” etc. efectul ei fiind cel de eliminare a tensiunii, fapt care poate duce la aplanarea conflictului. Un alt aspect foarte important atunci cand suntem in conflict este sa ne centram pe “acum” si “aici”, adica, nu aducem reprosuri sau amintim de conflictele din trecut care deja au fost rezolvate: “acum o luna m-ai numit incompetent/a in fata prietenilor”, “anul trecut, de Craciun am petrecut cu parintii tai, desi nu mi-a placut acest lucru” etc.

 

Leave a Reply