Lucrurile dobandesc valoarea pe care noi insine le-o dam

In perioada studentiei ma aflam la un curs de management al stresului, iar profesoara ne-a rugat pe fiecare in parte sa spunem ce inseamna sanatatea pentru noi. Fara sa stau prea mult pe ganduri, raspunsul meu a fost: sanatate = stare de bine. In acel moment a intervenit una dintre colege si mi-a spus ca este un raspuns gresit, pentru ca sanatatea nu inseamna neaparat o stare de bine, ci poti sa fii si bolnav. Initial, interventia ei m-a deranjat iar discutia a continuat cu foarte multe pareri pro si contra care mi-au dat mult de gandit dupa. In aceasta situatie era vorba despre cum ma vad eu pe mine si cum valorific aspectele din viata mea: pozitive sau negative. Nu exista un raspuns corect sau gresit. Eu, optimista si pozitiva din nastere, nu m-am gandit nici o clipa ca as putea sa ofer o alta semnificatie termenului de sanatate.

Plecand de la aceasta experienta cred cu tarie ca lucrurile dobandesc valoarea pe care noi insine le-o dam, adica daca noi ne vedem bolnavi, vom ajunge sa fim bolnavi. Recunosc, de-a lungul timpului nu am avut probleme serioase de sanatate, si da, pot spune ca sunt norocoasa din acest punct de vedere, insa sunt sigura ca acest lucru este determinat si de modul in care eu gandesc si ma proiectez in viitor. De obicei, fiecare dintre noi ne raportam la experienta anterioara, insa acesta nu este neaparat cel mai relevant lucru. Trebuie sa stim faptul ca noi suntem vazuti de ceilalti prin ochii nostri. De exemplu, daca noi ne plangem mereu de modul in care aratam sau ne simtim “sunt prea gras/a”, “sunt urat/a”, “sunt bolnav/a” etc, exact in acest mod ne vor vedea ceillati.

Sfat: In momentul in care parcurgeti un moment dificil al vietii, cautati aspectele pozitive si concentrati-va pe ele. Descoperiti-va si folositi-va resursele!

Sursa poza

Leave a Reply