Invata sa asculti!

Dupa 5 ani de experienta in campul muncii, toti cei 5 ani in domeniul ONG-istic de altfel, si prin prisma profesiei pe care o am am invatat ca cea mai fina din abilitatile pe care le putem avea este “sa stii sa asculti”.

Atunci cand ascultam avem tendita de a “citi” cuvintele in loc de a “citi” ceea ce partenerul nostru de discutie doreste sa ne spuna cu adevarat. In acelasi timp asteptam sa spunem ceea ce gandim noi, ce ne preocupata pe noi, fie ca are legatura cu subiectul, fie ca nu.

Sa inveti sa asculti iti poate imbunatati considerabil, atat viata profesionala cat si viata personala. Sa iti dezvolti aceasta abilitate nu este dificil, trebuie doar sa practici cateva exercitii pana cand totul devine natural si de la sine.

Cum sa fii un bun ascultator?
1. Pastreaza contacul vizual cu interlocutorul;
2. Fii emaptic, incearca sa “intri in pielea” celuilalt pentru a intelege cat mai bine ceea ce simte si doreste sa transmita;
3. Incearca sa nu treci informatiile prin filtrul personal si sa nu ai prejudecati;
4. Lasa emitatorul sa isi exprime propriile idei fara a-l intrerupe cu opinii personale si povesti personale: “Mi s-a intamplat si mie sa…”, “Stai sa vezi ce am patit eu…”, “Uite ce sa faci…”;
5. Fii atent la comportamentul non-verbal;
6. Foloseste-te de intrebari si reformulari pentru a te ajuta sa verifici ca ai intelese intr-adevar;
7. Emite cuvinte de incurajare si complimente atunci cand situatia o cere;
8. Elimina pe cat posibil elementele ce te pot distrage (TV, radio etc);
9. Cu ajutorul unui rezumat poti informa cealalta persoana de gradul de intelegere sau de nevoia unei clarificari (de exemplu: “Deci ceea ce-mi spui este…”, “Sa vedem daca am inteles corect….”, “Doar daca nu am inteles gresit…”).

Sursa poza

Leave a Reply