Intotdeauna problema unei familii e componenta unei povesti. Intrebarea e: Care e povestea?

Indiferent de relatiile dintre membrii familiei daca scotocim in fiecare familie, gasim cel putin o poveste care influenteaza sau afecteaza legaturile dintre ei.

De exemplu, tatal este o persoana autoritara si extrem de stricta in ceea ce priveste disciplina fiicei lui. I se pare perfect normal ca fiica lui sa nu iasa in oras cu prietenii, desi are 16 ani si toti colegii ei fac asta, sa nu piarda orele la calculator sau vorbind la telefon cu prietenele ei etc. In cele mai multe situatii de acest gen, mama nu poate fi altfel decat foarte protectiva cu copilul. Ea simte ca trebuie sa-si protejeze fiica impotriva asprimii sotului ei si, astfel devine mai prietena si aliata cu fiica ei decat un parinte responsabil.

Daca asta e povestea, care ar fi problema? Problema este cat se poate de serioasa. Tata nu face altceva decat sa-si indeparteze fiica de el. Fiica se simte neinteleasa si prinsa in colivie de tatal ei, iar singura ei scapare este mama: “mama ma iubeste, ea e singura care imi vrea binele. Pe tata il urasc!” Mama toleranta, prietena fiicei, isi minte sotul crezand ca ii face un bine copilului. Fiica, preia foarte simplu din comportametul mamei si incepe sa o minta. Urmeaza rezultate slabe la scoala, absente, tigari, alcool, droguri, iar mama care se afla intr-o situatie fara iesire, disperata, ii marturiseste sotului ei. Autoritar cum il stim scoate cureaua din pantaloni si isi mutileaza fiica, apoi o pedepseste: “O luna de zile nu iesi din casa. Nu mai vezi calculator sau telefon.” Fiica? Fuge de acasa sau incearca sa se sinucida. Certurile sunt din ce in ce mai frecvente si vina se arunca de la unul la altul.

O poveste cat se poate de reala din viata unei familii cu un copil adolescent. In aceasta situatie tatal ar trebui sa fie mai apropiat de fiica lui si sa ii ofere putina libertate fara ca acest lucru sa o afecteze, mama trebuie sa inteleaga ca toleranta ei poate conduce spre distrugerea propriei familii. O buna comunicare privind nevoile fiecarui membru, ar putea sa previna aceasta problema. De asemenea, cu cat parintii sunt mai informati in ceea ce priveste etapa adolescentei, cu atat ei pot depasi mai mult posibilele probleme care ar putea sa apara.

Sursa poza

Leave a Reply