Informatii elementare privind mariajul

Casatoria este privita ca relatia oficializata in mod legal intre un barbat si o femeie, care implica anumite drepturi si responsabilitati. De obicei, alegerea partenerului este puternic influentata de dorinta de a primi si de a oferi afectiune si de a avea o relatie bazata pe prietenie si intelegere.

Din punct de vedere psihologic, casatoria este o etapa a vietii in care personalitatea omului devine matura, constientizeaza responsabilitatile si indatoririle fata de ceilalti membri, descoperind un drum personal prin care dobandeste experienta conjugala si parentala.

Cunoasterea stilului de viata al cuplurilor in general, este deosebit de important pentru intelegerea satisfactiilor si implinirilor sau frustrarilor si neimplinirilor specifice unei casatorii. Pe baza acestui aspect pot fi intelese multe dintre “necunoscutele” cuplului, si anume de ce infidelitatile destrama doar unele casatorii, de ce conflictele sunt atat de importante pentru unele cupluri iar pentru altele acestea sunt de neglijat, de ce unii parteneri care par sa se inteleaga bine, divorteaza, in timp ce altii care produc o impresie contrara raman impreuna sau de ce latura afectiva, expresia sexuala sau stilul personal sunt atat de diferite de un cuplu la altul. In aceeasi masura, este bine de stiut faptul ca durata unui mariaj nu este acelasi cu fericirea lui asa cum se creeaza impresia de obicei, atunci cand este privit cuplul din exterior. Durata vietii maritale se bazeaza in primul rand pe acomodarea cu rolurile de sot si sotie, pe compatibilitatea dintre parteneri (scopuri si activitati comune), si pe acceptarea celuilalt ca fiind diferit.

Pentru fiecare persoana, familia inseamna un spatiu intim in care se naste, se dezvolta din punct de vedere fizic, isi formeaza personalitatea, dobandeste deprinderi ca: vorbitul, mersul, decodificarea unor semne sau simboluri si care ii ofera protectie, liniste, bucurie, confort etc. In acest cadru, membrii familiei dezvolta unele functii care stabilesc relatiile intre ei. De exemplu, functia de solidaritate sudeaza relatia sotilor, functia sexuala o completeaza asigurand descendenta si functia economica acopera nevoile materiale ale cuplului. Atribuirea rolurilor este semnificativa in viata de familie, acest lucru consolidand si antrenand relatiile atat dintre membrii familiei, cat si a acestora cu alte persoane. Relatia intima din interiorul cuplului este extrem de importanta, ea permitand partenerilor sa-si indeplineasca nevoile biologice si pe cele afective, usurand, astfel, comunicarea, toleranta, sprijinul oferit, si asumarea reciproca a obligatiilor familiale.

(Sursa poza)

Leave a Reply