Increderea in sine, intre reusita si esec

De la copilul care paseste pentru prima data in clasa intai pana la cel mai renumit manager de corporatie, increderea in sine este un factor esential atat pentru reusita profesionala, cat si pentru cea personala.

Increderea in sine poate fi observata cu usurinta prin modul de exprimare (verbal si non-verbal), comportament, modul in care iti setezi si realizezi obiectivele, dar si prin dedicatia si entuziasmul fata de planurile tale.

Aceasta se bazeaza pe mai multe componente care relationeaza intre ele pentru a te pune in miscare.

Predictibilitatea reprezinta capacitatea de a face presupuneri. Este o modalitate prin care mintea umana structureaza informatia si experienta, fiind diferita de la un individ la altul in functie de valorile, convingerile si actiunile fiecaruia.

Realismul echilibreaza balanta ambitiilor si aspiratiilor personale prin bagajul de experiente acumulate. Deseori apare tendinta de raportate la rezultatele din trecut atunci cand te pregatesti de o experienta noua pentru a evalua sansele viitoare de succes.

Resursele potrivite isi pun amprenta asupra reusitei tale. Persoanele cu o incredere in sine optima nu vor face presupuneri despre rezultatul final, in schimb vor alege sa faca presupunerea realista pentru care au toate resursele necesare pentru a face fata situatiei respective.

Relevanta si adresabilitatea increderii in sine difera in functie de context. Poti avea incredere in tine cand zici glume, fara a avea incredere atunci cand stai de vorba cu seful tau sau cand tii un discurs in fata unei audiente de o suta de persoane.

Durata acesteia poate fi diferita. O minte antrenata permanent, care lucreaza constant va avea o alta flexibilitate de a opera cu informatii noi mult mai rapid, conducand spre realizarea obiectivelor tale si implicit catre reusita.

Cu alte cuvinte, increderea in sine nu este precum “mersul pe bicicleta” care nu se uita niciodata. Chiar daca ai facut performanta in domeniul tau, daca ai reusit sa faci diferenta atunci cand altii au dat gres sau ca ai condus o afacere proprie de succes, lipsa de experiente iti va eroda increderea pe care ai avut-o in tine la un moment dat. Cu siguranta nu va disparea in totalitate, insa este necesara o singura picatura de experienta de calitate pentru ca motorul tau mental sa demareze din nou.

Sursa poza

2 comments

 1. Alinutza1994 says:

  Buna seara,

  Cum as putea face sa nu mai am emotii atunci cand vorbesc in public? Peste cateva luni voi da bacul si tot ce ma sperie e ca voi avea atat de multe emotii incat nu voi putea sa vorbesc si sa spun tot ce stiu si sunt o eleva cu rezultate foarte bune la invatatura. Ce sa fac?

  • Mirela Toma says:

   Draga Alinutza,
   Este firesc sa ai emotii pentru examenele ce urmeaza sa le sustii.
   Iti recomand o metoda care sa te ajute sa ai mai multa incredere in tine atunci cand vorbesti in public:
   Noteaza ideile pe care le ai pe o foaie, dupa care incearca sa le prezinti liber, prin cuvintele tale fara a te uita pe foaie. Exerseaza apoi in oglinda. Acest lucru te va ajuta sa iti corectezi postura, mimica, gestica, ticurile, etc.
   De asemenea, iti recomand sa sustii “mici examene” in fata unei prietene sau cuiva cunoscut, care sa fie profesorul. Roaga aceasta persoana sa iti puna intrebari despre ceea ce prezinti. In acest fel te vei acomoda mai usor la examenul propriu-zis iar rezultatele vor fi pe masura.
   Iti urez mult succes!

Leave a Reply