Fa totul posibil!

Motivatia este dorinta individului de a actiona. In cadrul companiilor, cu cat angajatii sunt mai motivati, mai dornici sa actioneze, cu atat activitatea este mai bine dezvoltata si eficienta. Departamentul de resurse umane si managerul au drept prim scop motivarea angajatilor. Cand scoatem banii din discutie, solutia o reprezinta asa-numitele “learning-experiences”: team-building-uri, workshop-uri, feedback, comunicare, stabilirea unor scopuri, analiza punctelor forte si a celor slabe, exersarea, antrenarea abilitatilor. Avand toate acestea, angajatul simte ca apartine grupului si ca este valorizat.

Dar pe langa motivatia oferita de angajator, trebuie ca si angajatii sa se motiveze. Si acestia la randul lor, trebuie sa aiba un scop bine definit, o dorinta, chiar o necesitate in ceea ce priveste munca lor.

Sunt oameni care aleg un job pentru ca are un nume interesant, pentru ca “da bine”, are beneficii, dar care nu se simt deloc bine la locul de munca. Astfel de oameni ar trebui ajutati sa-si indrepte atentia pe o alta activitate profesionala, spre binele lor, dar si al companiei. Este extrem de important sa ne focalizam atentia asupra unui job care sa ne placa. Ne putem auto-motiva atat prin linistea unui loc de munca placut cat si prin beneficiile care pot porni de aici. Un job pe care il faci din placere iti poate aduce satisfactia, linistea si implinirea profesionala de care ai nevoie.

De asemenea, colectivul, echipa din care facem parte are un rol important in auto-motivare. O echipa buna, eficienta, produce rezultate profesionale bune, deci poti creste si cu ajutorul acesteia. Oamenii au o tendinta nativa de a se alatura altor oameni si asta ii motiveaza in permanenta. Exista motivarea de care se bucura toti oamenii, aceea de a-si implini doua nevoi de baza : nevoia de a apartine si de a fi semnificativ, de a fi valorizat. Dincolo de factorii externi care pot incuraja o persoana sa contribuie la performanta profesionala a unei firme, exista si abilitati innascute care au rol stimulativ. Fiecare om are sentimente de inferioritate si, implicit, dorinta de a le compensa, de a deveni mai bun.

In cariera trebuie sa avem un obiectiv bine definit, un tel si o dorinta de autodepasire. Atingerea unui obiectiv este deseori dificila, dar l-am mai putea numi obiectiv daca ar fi asa usor de atins? Exista o varietate de tehnici care sa ne ajute sa ne indeplinim obiectivul propus. Motivatia este una dintre acestea. Donald Trump spunea: “Nimeni nu iti da puterea, trebuie sa o iei singur”. Este important sa lupti, sa ai putere si daruire, incredere si atitudine, speranta si curaj pentru a putea trece de barierele cunoasterii si implinirii profesionale. Cand reusim sa ducem la indeplinire un obiectiv important, folosind o anumita tehnica de motivare, trebuie sa ne fixam un altul, sa folosim energia si motivatia deja acumulate pentru a merge mai departe.

Și nu uita ca nu poti deveni ceea ce ai putea sa fii, ramanand acolo unde esti!

Sursa poza

Leave a Reply