Exercitiul “Artistii”

Astazi va propun un exercitiu care sa ajute copiii la dezvoltarea imaginatiei si a creativitatii. Membrilor grupului le va fi permis sa experimenteze “aici si acum” diferite probleme personale, beneficiind de insight-uri restructurante.

Marimea grupului: 4-12 participanti

Varsta potrivita: peste 7 ani

Materiale: plastilina, coli

Descriere:
Copiii vor avea ca tema sa modeleze in plastilina “preocuparea lor actuala”. Ulterior vor fi indemnati sa realizeze o poveste cu elementul construit.

Copiii vor aseza dupa buna voie, propriile elemente pe o foaie de hartie si vor face o poveste colectiva care sa cuprinda toate constructiile realizate de ei.

Fiecare va prezenta impresii referitoare la modul in care au lucrat pe toata durata exercitiului si invatamintele deprinse.

Observatii:
Am folosit acest exercitiu in a patra sedinta a unui grup de dezvoltare personala pentru copii de 12 ani. I-am lasat sa isi aleaga singuri tema pentru “modelare” in functie de dorintele si trebuintele lor de manifestare, pentru a observa ce anume ii preocupa.

Ulterior copiii au creat o povestire pe baza elementului modelat. O parte din copii au ales sa impleteasca realul cu imaginarul, iar altii au ramas la realitatea inconjuratoare.

Prin punerea tuturor elementelor create la un loc si realizarea unei povestiri comune s-a creat din nou sentimentul apartenentei la grup. Am observat un grad crescut de coeziune a grupului, datorita usurintei cu care au creat o poveste comuna, la care a participat fiecare copil in parte.

Prin acest exercitiu s-a creat o atmosfera de buna dispozitie, in care fiecare a avut ocazia sa isi exprime propriile opinii. Am observat ca toti copiii au invatat cum sa lucreze in grup, sa se respecte, sa coopereze si sa faca schimb de idei.

Sursa poza

Leave a Reply