Exercitiul “Afisul grupului”

Acest exercitiu este utilizat de multe ori in primele sesiuni ale grupurilor de dezvoltare personala pentru copii. Ajuta la cresterea gradului de coeziune a grupului prin centrarea pe o sarcina comuna, dezvolta comunicarea verbala si nonverbala, stimuleaza creativitatea si spontaneitatea.

Marimea grupului: 10-30 participanti.

Varsta potrivita: peste 7 ani.

Materiale: coala de flipchart, creioane colorate, carioci.

Descriere:
Copiii sunt asezati in jurul unei mese pe care se afla o coala mare, alba, creioane colorate si carioci. Copiilor li se spune ca vor face impreuna un desen cu tema “grupul nostru”. Fiecare va alege un loc pe coala unde sa deseneze ce isi doreste, in asa fel incat sa ramana loc si pentru ceilalti colegi.

Dupa ce fiecare copil si-a terminat desenul vor povesti pe rand ce au desenat, iar la final vor alege impreuna un nume pentru acest desen. Impreuna cu terapeutul se vor discuta avantajele lucrului in grup.

Observatii:
Am aplicat acest exercitiu in sesiunea a II-a a unui grup de dezvoltare personala pentru copii cu varsta de 10-11 ani. Am putut observa care erau acei copii timizi si acei copii cu tendinta de a influenta colegii sau de a conduce.

Un beneficiu major l-a constituit faptul ca participantii grupului au constientizat caracterul securizant al grupului.

Prin acest exercitiu copiii au devenit mai apropiati si mai dornici de a fi impreuna si a lucra impreuna. Astfel s-a observat o crestere a coeziunii de grup.

Sursa poza

Leave a Reply