Etapa adolescentei – o provocare pentru intreaga familie

Cand vorbim despre etapele relatiei de cuplu, automat trebuie luata in calcul si etapa adolescentei copiilor pentru ca este o faza in care multe familii esueaza. De regula, in aceasta etapa parintii dau vina pe ceva/cineva din exterior cum ar fi anturajul. Nu se gandesc insa la faptul ca responsabili pot fi chiar ei, membrii familiei.

In momentul in care copilul incepe sa o ia pe un drum gresit, ar trebui sa ne gandim la ce anume l-a determinat sa faca acest lucru. Cu siguranta aceasta situatie a fost provocata de o schimbare din familie (divortul parintilor, relatii tensionate intre membrii familiei, neimplicarea parintilor in educatia si cresterea copiilor etc). Aici foarte important de cunoscut este modul in care membrii familiei se caracterizeaza intre ei. De exemplu, tatal poate fi caracterizat “stalpul casei”-o persoana autoritara de care toata lumea se teme, insa nu aloca timpul necesar familiei; mama poate fi vazuta ca “sufocanta”-vrea sa stie tot despre copii, ii verifica, urmareste, etc, de cealalta parte, copilul poate fi catalogat “oaia neagra a familiei”.

De obicei, in aceste situatii problematice, membrii familiei isi arunca tot felul de reprosuri: mama catre sot ca nu se implica in cresterea copiilor, tatal catre sotie ca nu stie sa-si educe proprii copii, ambii parinti catre “copilul problematic” ca “este o rusine pentru familie” etc. Si de aici iau amploare multe conflicte care pot sa destabilizeze relatia de cuplu. Sotia isi neglijeaza sotul, acordandu-i o atentie excesiva copilului, ei se cearta de fata cu copilul, copilul atrage atentia asupra lui, abordand un comportament neadecvat.

Daca treceti prin asemenea momente, este indicat sa purtati discutii deschise, de exemplu, sotul sa ii marturiseasca sotiei cum se simte el in raport cu ea, dar si in raport cu copilul, sotia cum se simte in raport cu totii membrii familiei si copilul la fel. Tineti minte: parintele nu poate sa fie prietenul copilului pentru ca, ierarhic, ei nu se afla pe aceeasi pozitie.

Cadrul perfect in relatia cu adolescentul:

1.Reguli. fiecare dintre membrii familiei isi creeaza un plan cu reguli pe care ceilalti ar trebui sa le respecte pentru ca el sa se simta confortabil si validat in familie.

2.Limite-regulile trebuie alese cu limite pentru a nu-i afecta pe ceilalti membri.

3.Consecventa-din momentul in care regulile au fost implementate, acestea nu vor fi incalcate si vor fi respectate in unanimitate.

Sursa poza

Leave a Reply