Efectele violentei asupra copiilor

In articolul precedent vorbeam despre cum iti poti disciplina copilul fara a-l costrange sau a folosi violenta. Astazi va prezint care sunt efectele folosirii unor metode abuzive.

Cel mai important efect, produs direct asupra comportamentului copilului, este tocmai folosirea agresivitatii ca modalitate de a-si satisface anumite dorinte.Violenta este un comportament invatat! Copilul va crede ca cel mai simplu mod de a obtine ceea ce isi doreste este sa recurga la forta. Va pune in practica aceste convingeri chiar si fata de parinti prin plans, tipat, creerea unor situatii jenante prin care sa ii oblige pe acestia sa ii satisfaca dorintele. Va deveni violent atunci cand un copil nu va dori sa se joace cu el sau sa ii imprumute o jucarie … si exemplele pot continua.

Un copil educat prin constrangere/forta:
– va dezvolta profunde sentimente de vinovatie, fiind convins ca raul porneste de la el;
– va resimti in permanenta sentimente de teama si anxietate, iar parintii vor deveni doar niste fiinte de care trebuie sa se teama;
se va izola de cei din jur pentru a ascunde actele violente la care este supus;
– poate deveni depresiv, lipsit de incredere in sine;
– va prezenta diverse probleme de sanatate, tulburari de somn si/sau alimentatie;
– poate recurge la consumul de substante nocive (tutun, droguri, alcool);
– uneori prezinta rezultate scolare slabe, fuge de acasa, sau are tentative de suicid.

Ca sa nu fiti tentat sa folositi forta, comitand un abuz impotriva copilului, atunci cand sunteti stresat si simtit ca nu puteti gestiona o situatie, va sfatuiesc sa va opriti, sa luati o pauza (eventual faceti ceva ce va relaxeaza-sunati un prieten, faceti dus, faceti o plimbare scurta etc) si reveniti asupra situatiei atunci cand sunteti calm. Incercati sa nu lasati propriile frustrari sau probleme sa va afecteze relatia pe care o construiti cu copilul dumneavoastra.

Si nu uitati un copil are nevoie sa se simta iubit si apreciat!

Sursa poza

Leave a Reply