Distribuirea rolurilor si sarcinilor maritale

Pentru ca in viata de zi cu zi am intalnit cazuri in care certurile isi aveau startul de la remarci ca: “M-am saturat sa fac singura toate treburile gospodaresti.”, “Eu sunt cel care aduce banii in casa, deci eu iau deciziile.”, “Eu muncesc de dimineata, pana seara, tu stai in casa toata ziua.” si lista poate continua, consider ca aceste posibile conflicte ar putea fi evitate prin discutii clare, inainte de oficializarea relatiei, despre rolurile si sarcinile pe care urmeaza sa le indeplineasca fiecare partener.

Partenerii trebuie sa identifice si sa negocieze sarcinile comportamentale specifice, pentru care, fiecare dintre ei va fi responsabil in a le realiza. Desi, la prima vedere pot parea usor banale, sunt convinsa ca majoritatea cuplurilor casatorite au intampinat cel putin o dificultate de genul acesta. Iata si cateva intrebari la care partenerii ar trebui sa raspunda si sa se puna de comun acord in atribuirea sarcinilor maritale.

Cum vor fi alocate responsabilitatile ce tin de rolurile si sarcinile maritale? Plecand de la indicatiile traditionale legate de sex/gen, unde sotia este responsabila in mare parte cu treburile casnice iar sotul cu suportul financiar? Plecand de la preferinte individuale?, Prin abilitatea/aptitudinea unuia dintre ei? Vor fi aceste responsabilitati impartite sau schimbate intre parteneri?

Cine va fi responsabil cu ingrijirea casei? Cine va fi responsabil cu reparatiile majore de intretinere din interiorul si exteriorul casei? Cine va face cumparaturile pentru asigurarea hranei? Dar cumparaturile de imbracaminte pentru amandoi?

Cum va fi organizata pregatirea meselor? Cine va gati? Cine va aranja masa? Cine va spala vasele? Cine va arunca gunoiul afara? Cine va fi responsabil cu ingrijirea automobilului? Cine va avea grija de animalele casei? Cine va avea grija de gradina? Cine va fi responsabil cu spalatul si calcatul hainelor?

Cine va fi responsabil cu suportul financiar al familiei? Cine va fi responsabil in a decide ce achizitii majore sunt necesare familiei? Cand ar trebui acestea sa fie facute? (de ex., casa, automobil, mobilier etc). Cine va decide ce parte din veniturile lor vor fi depozitate sub forma de economii? Sau investite? Cine va decide unde vor locui amandoi? Daca amandoi au cariere, va fi mai importanta cariera unuia, in defavoarea carierei partenerului? Cine va avea grija de
contul bancar? Vor fi conturi comune?

Prin acest proces, partenerii sunt pusi in diferite situatii ipotetice pentru a putea identifica si stabili de comun acord reguli, ghiduri si proceduri care i-ar putea ajuta sa previna sau sa depaseasca posibilele conflicte care vizeaza acest aspect. De asemenea, ei sunt determinati sa-si examineze propriile valori in raport cu aspectele specifice vietii maritale, iar ca rezultat, acestia dobandesc abilitatea de a aprecia gradul in care ei impart valori similare in ceea ce priveste asteptarile lor de la casatorie.

Leave a Reply