Dezvoltarea carierei pe timpul verii

Chiar daca inca nu esti angajat, foloseste perioada vacantelor de vara pentru a castiga un avantaj competitiv in fata celorlalti candidati de pe piata muncii. Daca ai un job insa, dar iti doresti o schimbare sau o avansare in cariera, profita de perioada mai putin aglomerata a lunilor de vara pentru a investi in dezvoltarea ta ca specialist.

Ce poti face in acest sens?

1. Identifica-ti punctele pe care vrei sa le dezvolti
Inainte de a decide in ce activitati de dezvoltare profesionala merita sa te implici pentru a aduce o imbunatatire calitatilor tale, este important sa iti faci o autoevaluare. Analizeaza-ti punctele tari si punctele slabe, iar in urma rezultatelor extrase, iti va fi mult mai usor sa alegi pasii urmatori pentru a-ti creste cariera. Raporteaza-te la reusitele si esecurile tale din cariera si incearca sa ajungi la sursa lor. Exemplu: “Care a fost cauza pentru care nu am primit jobul X?”

Astfel, poti descoperi ca ai nevoie sa inveti o anumita limba straina, ca ai nevoie de un training pe un anumit domeniu, ca este cazul sa iti faci mai multe contacte sau poate toate acestea la un loc.

2. Participa la programe de dezvoltare profesionala
Conferintele, cursurile si training-urile sustinute pe teme legate de domeniul tau de activitate sunt o ocazie buna de a te mentine la curent cu noutatile si tendintele din aria ta de lucru, dar si o sansa de a-ti structura cunostintele si de afla raspunsul la anumite intrebari din partea unor experti care iti impartasesc din experienta lor.

Profita de faptul ca ai mai mult timp liber pentru a investi si in abilitatile tale soft (soft skills). Este cunoscut faptul ca profesionistilor care investesc permanent in dezvoltarea lor personala (abilitatile de comunicare, de management al timpului, de gestionare a conflictului) le este mai usor sa se afirme profesional.

Important este sa si pui in aplicare ulterior lucrurile invatate in urma participarii la aceste cursuri. In plus, oamenii pe care ii cunosti acolo, relatiile pe care ti le creezi si pe care le intretii ulterior, reprezinta un alt beneficiu al participarii care poate avea efecte pozitive asupra carierei tale.

3. Invata o limba straina
Pentru a nu mai fi pus in situatia de a rata oportunitati de angajare din cauza unui nivel scazut de cunoastere a unei limbi straine, profita de timpul liber din timpul verii pentru a-ti dezvolta aceste abilitati.

Cele mai cautate limbi straine sunt limba engleza, franceza, italiana, spaniola si germana, insa cele exotice (daneza, suedeza, turca, ceha, s.a) prezinta un real avantaj in fata altor candidati.

4. Networking-ul cel de toate zilele!
Perioada mai putin aglomerata a verii iti ofera mai mult timp pentru a participa la evenimente si pentru a desfasura activitati de socializare care iti vor creste reteaua de contacte profesionale. De asemenea, foloseste-te de vara pentru a relua legatura cu persoane pe care nu le-ai mai vazut de mult timp, pentru a cunoaste persoane noi si pentru a-ti intari relatiile profesionale.

Mult succes in cariera si o vara cat mai frumoasa!

Sursa poza

Leave a Reply