Despre experiente, alegeri si oameni. Despre tine.

Ma tot gandesc de la o vreme incoace la ceea ce ne face sa fim fideli alegerilor noastre. Ce ne tine intr-un loc, ce ne face sa ne deschidem aripile catre nou, sa imbratisam schimbarea sau sa ne aruncam in valtoare.

Si imi vine in minte restaurantul pe care il frecventez cel mai des, sa zicem. Mancarea este buna, preturile pe masura, servirea rapida, totul ca la carte. Oare doar astea sa fie motivele pentru care aleg sa ma duc mai mereu in acelasi loc? Poate ca da… Daca stau sa ma gandesc mai bine de atat, imi dau seama ca experienta de acolo este cea care ma face sa revin. Ma face sa ma simt intr-un anumit fel, imi da o alta stare de spirit, ma relaxez, am amintiri placute acolo.

De multe ori, si in cariera e la fel. Sa o numim “user experience”. :) Oare ce anume ne tine mai mult sau mai putin in acelasi loc? Cati prieteni sau cunoscuti de-ai tai nu si-au mai schimbat job-ul de ceva timp datorita si faptului ca “au colegi de treaba”, “seful e ok”, “ma intelege de fiecare data”, “ma lasa sa imi fac treaba”, “nu ma streseaza”, “imi apreciaza ideile, initiatiava”, etc.?

Sau invers. Cate persoane cunosti care si-au cautat rapid un alt loc de munca imediat cum starea de spirit de la birou s-a schimbat? Parca neintelegerile cu seful erau tot mai dese, colegii deodata au devenit “doar pentru ei”, nimeni nu mai schimba o vorba cu nimeni sau de schitat un zambet cand ziceau “Buna dimineata” nici sa nu mai vorbim…

Concluzia? Oamenii “cumpara” oameni. Alegem in functie de factorii care ne provoaca starea de bine.

Poate ca (si) de-asta te duci la acelasi frizer de zece ani, cumperi mere de la aceeasi doamna draguta din piata, te asezi la acelasi ghiseu cand mergi la banca sau frecventezi acelasi teatru de cand erai student(a). Experienta de acolo nu se compara cu alta din alt loc.

Ce vreau sa spun este faptul ca ne ghidam dupa oameni. Deciziile si alegerile noastre ne sunt influentate de ei. Cand vrei sa faci o schimbare, mai ales in cariera, fii atent(a) la toate semnalele pe care le primesti de la oameni. Inca inainte de a merge la interviu si pana in momentul in care vei lua decizia.

Si cred ca mai e ceva important… Sa incercam de fiecare data sa fim unul dintre acei oameni care contribuie la experientele fericite ale altora. Si asta macar pentru simplul motiv ca si noi ne dorim oameni care sa faca la fel pentru noi…

Ganduri senine,

Mirela

Leave a Reply