De ce divortam?

In secolele trecute, in Anglia, desi divortul legal era greu de obtinut, casatoriile tot se destramau, iar consecintele asupra unei sotii cu copii si fara o familie care sa o accepte erau extrem de severe. Marturiile sugereaza ca sotiile si copiii parasiti formau o proportie mare a saracilor. Oricum ar fi, mariajul reprezinta o experienta centrala in viata fiecarei fiinte umane si sfarsitul acestuia cauzat fie de deces, fie de renuntare ar putea fi o experienta dezolanta.

In cartea, Divortul si recasatoria: probleme, adaptari si ajustari, au fost prezentate rezultatele unui experiment, care a avut ca subiecti un numar de 500 de persoane divortate. In studiul lor, fiecare respondent trebuia sa identifice cauzele majore pe care le considera ca fiind raspunzatoare pentru destramarea casatoriei. Cele mai importante patru motive listate au fost: infidelitatea, pierderea dragostei unul pentru celalalt, probleme emotionale si probleme financiare.

Femeile au ales ca factori care stau la baza divortului sau separarii “probleme de comunicare”, “diferente religioase” si “probleme de control/putere”. Pentru barbati, “problemele de comunicare” au fost cele mai selectate, urmate de “infidelitate” si “probleme emotionale.”

Rimmer arata ca un procent de 30% dintre toate divorturile este reprezentat de casatoriile cu o durata de 5-9 ani.

Anumiti factori sunt asociati cu rata divortului, si este un acord comun cã varsta cãsãtoriei, mai ales a sotiei si durata cãsãtoriei sunt variabile-cheie. Astfel, ratele divortului ating apogeul la cuplurile avand varste intre 25 si 29 de ani, iar divortul apare, de cele mai multe ori, dupã perioade scurte de cãsnicie.

In Romania, principalele cauze invocate de cei care divorteaza sunt nepotrivirea de caracter, infidelitatea conjugala, alcoolismul sau violenta fizica. Potrivit statisticilor oferite de Institutul National de Statistica, procentul divorturilor cauzate din vina sotului este de 3 ori mai mare decat al celor din vina sotiei. In tara noastra, o casnicie care se finalizeaza cu divort rezista, in medie, 13,3 ani.

Asadar, cauzele divortului sunt importante si pot avea un impact major in viata fiecarei persoane. Traumele suferite se manifesta in mod diferit, in functie de capacitatea emotionala a fiecarui partener.

Leave a Reply