Cum sa-ti reinventezi cariera

Schimbarea este o realitate a zilelor noastre, nu mai este nicio surpriza pentru nimeni. Piata muncii, job-urile sau sarcinile profesionale sunt mai dinamice, iar cariera si ea devine oscilanta. Ne dorim altceva, nu ne mai place ce facem acum, parca rutina asta zilnica nu ne mai prieste deloc… Ce poti sa faci atunci cand iti dai seama ca nu te mai implineste ceea ce faci? In ce directie sa mergi? Si mai mult decat atat, cum poti sa faci asta?

Pasul 1-Impaca-te cu trecutul tau

De cele mai multe ori experientele din trecut ne urmaresc ani intregi, cu atat mai mult cele negative sau care au avut un impact major asupra noastra.

Daca te hotarasti sa faci o schimbare in viata ta profesionala, iti recomand sa te eliberezi de “fantomele trecutului”. Gaseste-ti o persoana pe care o admiri, pe care o consideri un model profesional. Vezi ce se poate aplica si la tine din strategia pe care a folosit-o el/ea.

Suportul si energia schimbarii ti-o poate oferi si un consilier in cariera, care sa te sprijine in a face pasi spre ceea ce iti doresti.

Pasul 2-Fa-ti un inventar al abilitatilor si competentelor

Fii constienta/a de ceea ce poti oferi, care este valoarea pe care o vei putea aduce viitoarei organizatii. Este important ca angajatorul sa vada beneficiul lui in a te angaja tocmai pe tine. Lucrul asta se traduce prin reducere de costuri sau cresterea vanzarilor intr-un anumit segment al afacerii sale.

Ofera cifre, date cantitative si fii abil/a in a le prezenta intr-o maniera de business.

Exemplu: “Am o experienta de 5 ani in management de proiect. Am coordonat o echipa de 3 persoane si am implementat 13 proiecte cu bugete curpinse intre 3000-20.000 euro. Eforturile mele au condus la o crestere a profitului companiei cu 10%.”

Pasul 3 – Cauta viitorul tau angajator

Dupa ce ti-ai descoperit “armele”, este important sa treci la atac. Cauta companiile care se potrivesc cu ceea ce poti oferi tu, vezi ce industrii conexe poti accesa si abordeaza-le direct.

Degeaba ai o experienta valoroasa in productia de medicamente daca aplici la job-uri din domeniul productiei de avioane, spre exemplu.

Pasul 4-Gestioneaza-ti asteptarile intr-un mod realist

A accepta realitatea actuala este un prim pas pentru a reusi. Gestioneaza-ti eficient ceea ce astepti de la viitorul angajator, inclusiv partea salariala. Asta nu inseamna ca trebuie sa te vinzi ieftin, dar nici sa pierzi ocazia de a te angaja doar pentru ca ai cerut un salariu cu 50% peste media pietei.

Pasul 5-Povestea ta, usor de inteles

Este important ca traseul tau profesional sa fie usor de inteles, si cu atat mai mult, motivele pentru care vrei sa faci schimbarea asta. Fii increzator/oare si pozitiv/a in legatura cu viitorul tau. Povesteste celorlati cu entuziasm despre ceea ce iti doresti si cu siguranta vei convinge.

Iti doresc multa bafta si asteptam cu nerabdare sa ne spui despre reinventarea carierei tale. :)

Leave a Reply