Afla cum sa iti motivezi echipa

Uneori, atunci cand ajungi sa coordonezi o echipa iti dai seama ca a fi un lider bun nu este de ajuns. Si calitatile tale sunt importante, insa vrei ca oamenii tai sa fie motivati, sa-si faca treaba excelent si impreuna, sa aveti rezultate cat mai bune.

Mai jos iti prezint cateva tehnici pe care sa le folosesti pentru a-ti motiva echipa:

TEHNICA ASCULTA SI RASPUNDE-presupune comunicarea precisa si clara in legatura cu sarcinile si obiectivele activitatii. Este necesara o comunicare eficienta pentru a spori increderea si stima de sine a coechipierilor, astfel facilitandu-se dezvoltarea unor relatii interpersonale cat mai bune.

TEHNICA FEEDBACKULUI MOTIVATIONAL (VERBAL)-esenta acestei tehnici consta in recunoasterea verbala a meritelor celorlalti, intr-un mod explicit, prin aprecieri pozitive. Acest lucru se poate face si in fata colegilor, in functie de importanta rezultatelor obtinute.

RECOMPENSA . probabil este una dintre cele mai cunoscute tehnici de motivare a angajatilor. Aceasta poate fi inteleasa ca fiind o crestere salariala, o prima sau promovarea unui angajat. Cert este ca strategiile bazate pe pedepse nu sunt motivante pentru majoritatea oamenilor si pot avea repercursiuni asupra comportamentului sau al randamentului lor.

PARTICIPAREA ANGAJATILOR LA LUAREA DECIZIILOR-are ca scop dezvoltarea implicarii, a cresterii angajamentului fata de o anumita activitate, avand rezultate vizibile intr-un timp scurt.

BRAINSTORMINGUL-ajuta la crearea unor idei si concepte noi, creative. Este important ca inhibitiile sau criticile sa fie puse de-o parte, astfel stimulandu-se exprimarea libera. Un brainstorming dureaza in medie o jumatate de ora si participa in medie 10 persoane. Se expune un concept sau o idee si fiecare isi spune parerea despre cele expuse si absolut tot ceea ce le trece prin minte, inclusiv idei comice sau inaplicabile. Acestea, pot genera la randul lor alte idei.

“E timpul sa intelegem ca avem nevoie de o echipa si ca echipa trebuie sa-si ia raspunderea si pentru lucrurile bune si pentru cele rele. Altfel, succesele au multi tati, iar esecurile nu au niciunul.” - Philip Caldwell

Sursa poza

Leave a Reply