Cum sa schimbi comportamentul copilului tau?

Cand te confrunti cu problemele emotionale si de comportament ale copilului tau poti ajunge sa te simti depasit si fara ajutor. Chiar si asa nu il critica in fata altor copii si nu il eticheta.

Te sfatuiesc sa nu folosesti pedepsele fizice. Acestea opresc comportamentul nedorit pentru moment dar nu il invata pe copil cum sa il schimbe. Pe de alta parte il va determina sa devina agresiv si sa isi caute dreptatea folosind violenta.

Daca ajungi la concluzia ca un anumit timp de comportament este “anormal” sau nepotrivit sunt 3 pasi pe care te sfatuiesc sa ii urmezi:

1. Informeaza-te asupra ceea ce presupune un comportament normal in concordanta cu varsta pe care o are copilul tau. De exemplu intre 2 ani si 4 ani majoritatea copiilor trec prin etapa “opozitie”. Este o perioada in care parintii aud tot mai des “nu”, “nu vreau” si vad tot mai des manifestari precum batut din picior, tavalit pe jos si tipat. E normal? Da! De ce se intampla asta? Trec printr-o perioada in care incearca sa se afirme, sa testeze regulile impuse de adulti si totodata sa devina independenti.

2. Incearca sa opresti comportamentul fie prin ignorarea acestuia, fie prin pedepsire.
Metoda ignorarii va avea efecte dupa o anumita perioada de timp, dar pentru efecte imediate utilizeaza metoda “time-out”. Alege un loc neatractiv pentru copil, de exemplu un scaun sau colt si explica-i ca il vei pune pentru cateva minute in acel loc, pana va opri comportamentul neadecvat. Alege o perioada scurta de timp si nu parasi campul vizual al copilului dar nici nu vorbi cu el in aceasta perioada. Daca va parasi zona, reseteaza cronometrul si du-l cu calmitate la locul pedepsei. Pedeapsa se sfarseste fie cand a expirat timpul, fie daca a schimbat comportamentul (de exemplu nu mai tipa, nu mai bate din picioare, nu mai cere telefonul tau mobil, etc).

Daca ii vei permite sa aleaga vei observa o mai buna receptivitate la a realiza cerinta. De exemplu: “Vrei sa mananci cereale sau vrei lapte cu cacao in dimineata aceasta?”.

3. Inlocuieste atitudinea neadecvata cu un nou comportament utilizand recompensa. Aceasta metoda functioneaza mai bine in cazul copiilor care au peste 2 ani. Nu te astepta ca rezultatul sa fie imediat, poate dura chiar si o luna pana sa observi efectul. Explica-i clar si calm copilului si ofera-i recompensa doar daca a instituit comportamentul. De exemplu: “Daca te speli pe dinti inainte de culcare, maine dimineata iti pregatesc micul dejun preferat”.

Ce recompense sa oferi? Citeste-i suplimentar o poveste inainte de culcare, lasa-l sa se uite la inca un desen animat, permite-i o jumatate de ora in plus peste ora obisnuita de culcare, ofera-i o gustare preferata, gateste-i la micul dejun ce doreste el, etc. Pentru copiii mai mari poti realiza o lista cu puncte pe care la un moment dat sa le transformi in bani si sa ii cumperi ceva ce isi doreste.

Este important sa fii consecvent in tehnicile pe care le aplici pentru a nu deruta copilul (nu pedepsi si recompensa acelasi comportament in momente diferite).

Sursa poza

 

Leave a Reply