Cum sa iei cele mai bune decizii

Mai mult sau mai putin constient, zi de zi suntem pusi in situatia de a lua decizii. Alegerea hainelor pe care le purtam, ce meniu alegem pentru pranz sau optiunea de a merge in parc sau la film, toate sunt decizii. Chiar si a nu lua nicio decizie, reprezinta tot o decizie. Unele dintre ele sunt banale si nu au impact pe termen lung asupra noastra, in timp ce altele ne pot schimba radical viata.

Inca de mici suntem invatati sa luam decizii, fiind incurajati de parintii, educatorii sau profesorii nostri sa facem alegeri in functie propriile preferinte sau nevoi. Acest lucru contribuie semnificativ la dezvoltarea autonomiei si increderii in sine necesare viitorului adult.

Mai tarziu, alegerile vizeaza prietenii, partenerii de viata, studiile sau cariera. Sunt situatii importante cu care ne confruntam fiecare dintre noi la un moment dat si acestea necesita tratate in functie de importanta lor.

In ultimii ani, cercetatorii au analizat aceasta tema iar una dintre concluziile lor este aceea ca exista 3 tipuri de stiluri decizionale, si anume:

1. Stilul informat caracterizeaza persoanele care cauta cat mai multe alternative pentru problema respectiva, se informeaza inainte si cantaresc cu atentie optiunile pe care le au, iar dupa aceea aleg varianta pe care o considera favorabila.

2. Stilul dependent vizeaza atitudinea de dependenta fata de cineva atunci cand se ia o decizie. De obicei, alegerea este influentata de persoanele apropiate. Acest stil decizional se regaseste mai ales in primele stadii ale vietii, cand familia si/sau persoanele de referinta au un cuvant de spus in ceea ce priveste luarea deciziilor de catre copiii, nepotii lor, etc.

3. Stilul intuitiv este folosit de catre persoanele care prefera sa ia deciziile rapid si spontan. Consecintele sau efectele deciziei lor nu sunt luate in considerare, iar alegerea se bazeaza pe intuitia de moment sau pe “feeling”.

Stilurile decizionale descrise mai sus pot fi niste repere atunci cand suntem in ipostaza de a alege. Cateodata apar situatii cand este nevoie de mai multa intuitie si mai putina ratiune sau invers.

Oricare ar fi stilul predominant care te caracterizeaza, decizia iti apartine, iar cel mai important este ca tu sa fii multumit/a de alegerea pe care o faci!

(Sursa poza)

Leave a Reply