Cum sa devii un parinte perfect?

Incepe prin a nu-ti mai dori sa fii perfect! In primul rand un copil are nevoie sa vada ca si parintii pot gresi, in al doilea rand, poate invata foarte multe lucruri din imperfectiunile lor. Parintele perfect este doar un mit, in realitate el face greseli pe care fie nu le observa, fie evita sa le recunoasca, iar asta nu constituie un exemplu bun pentru copil, mai tarziu nici el nu isi va recunoaste micile greseli.

Un parinte imperfect il va incuraja pe copil sa invete si din greselile altora, pana la urma nu va avea timp sa le faca pe toate! Apoi il va invata ca nu este o tragedie sa gresesti, reducand din presiunea pe care un copil inevitabil o simte, sa fie in permanenta un motiv de mandrie pentru parinte.

Atunci cand observi un comportament gresit la copilul tau incearca sa intelegi de unde provine, ce isi doreste sa obtina si lasa-l sa suporte consecintele actiunilor lui. Trateaza-l cu respect, chiar daca el se arata nerespectuos si ofera-i timp sa inteleaga puterea exemplului.

Incurajeaza-l mai ales atunci cand face greseli! De exemplu daca a gresit un exercitiu simplu la matematica, nu il certa si nu il face sa se simta nepregatit (“Cum ai putut sa nu stii un exercitiu atat de simplu?”). In locul acestei abordari te sfatuiesc sa il rogi sa citeasca cu atentie cerinta si sa gaseasca solutia potrivita (eventual, inainte, ii poti cere sa ia o pauza, poate este obosit).
Astfel transformi un moment cu potential descurajant intr-o experienta din care invata ceva. Incurajarea il face pe copil sa aiba sentimente pozitive fata de de el insusi, dezvoltand stima de sine.

Fii un bun exemplu pentru copilul tau! Dupa cum spunea si W.E.B. du Bois , “Copiii invata mai mult din ceea ce esti decat din ceea ce-i inveti.” Fii bun, fii corect, fii darnic, fii iertator, fii iubitor, fii empatic, fii calm, fii respectuos, fii intelept. Aceste valori va fi duse mai departe de copilul tau, chiar fara sa-ti dai seama.

Si mai ales iubeste-l si arata-i, de asta are nevoie cel mai mult!

Sursa poza

Leave a Reply