Cum sa alegi jucaria potrivita?

Acum in apropierea Craciunului toti ne gasim in situatia mai mult sau mai putin dificila de a cumpara o jucarie. Fie ca este vorba de propriul copil, de un nepot, fratior sau copilasul unui prieten apropiat este important sa stim sa alegem jucaria potrivita.

Nu este usor sa te hotarasti cand ai sute de variante de jucarii tinand cont in acelasi timp ca jucariile sunt instrumente cu ajutorul carora copiii capata cunostinte despre lumea inconjuratoare. Astfel, de fapt, alegeti ce si cum vor invata copiii.

 

Si ce invata copiii atunci cand se joaca?
– sa-si controleze si coordoneze miscarile;
– isi dezvolta musculatura;
– descopera cum functioneaza lucrurile;
– invata cuvinte noi si detalii noi despre lume;
– isi dezvolta creativitatea si imaginatia;
– invata sa lucreze in echipa atunci cand se joaca cu alti copii;
– este pus in situatia de a rezolva situatii problema etc.

Inainte de a alege jucaria ganditi-va sau aflati ce tipuri de activitati ii fac placere copilului. Ulterior incercati sa gasiti jucaria care sa intruneasca cat mai mult din calitatile de mai jos:
– sa fie potrivita varstei;
– sa fie atragatoare dar si educativa;
– sa fie neprimejdioasa (pentru copiii sub trei ani evitati jucariile cu componente mici care se desfac; cititi intotdeauna instructiunile de pe ambalajul jucariei);
– sa fie usor de curatat;
– sa fie bine facuta;
– sa fie ieftina (la fel precum hainutele, jucariile sunt schimbate des, fie pentru ca nu mai reprezinta interes, fie pentru ca se strica repede).

Idei de jucarii adecvate in functie de varsta copilului:
Pana la 3 luni: zornaitoare, inele mari, jucarii de strans in mana sau de supt, clopotei legati de carut, carusel pentru patut etc.
Pana la 6 luni: papusi mici, jucarii care fac zgomot atunci cand sunt lovite, stranse in mana sau bagate in gura etc.
Dupa un an: cuburi de lemn sau plastic, jucarii pentru apa care plutesc, mingi mari de plastic, jucarii cu butoane muzicale, jucarii de plus (pe care este specificata varsta) etc.
Dupa 2 ani: carti sau poze viu colorate, povestiri scurte, tricicleta, papusa lavabila, plastilina, bile mari de insirat pe ata etc.
Dupa 3 ani: jocuri de constructie cu piese mari care se suprapun, cuburi, carte de colorat, carti cu povesti sau imagini, poezii despre obiecte familiare, muzica pentru copii etc.
Dupa 5 ani: set de constructive cu piese mai mici (de imbinat), tablita, casuta papusii, telefon de jucarie, role, palete si mingi de plastic, jocuri de puzzle, lupa, acuarele, bicicleta etc.

Fiecare copil se dezvolta in ritm diferit, astfel incat sugestiile de mai sus nu trebuie luate decat ca punct de plecare, de fiecare dintre noi.

Sursa poza

Leave a Reply