Copiii au nevoie de mame fericite

happy-mothers-day-poems-2012-for-youEste frumos, sublim, incantator sa fii mama! Nimic, absolut nimic nu se compara cu acest sentiment, la fel nimic nu se compara cu efortul pe care il depui atunci cand iti doresti sa fii o mama cat mai buna. Si din fericire majoritatea ne dorim asta!

Totul se schimba, oricat de mult ai citi despre asta, oricate sfaturi ai urma, schimbarea oricum se produce iar tu te gasesti deodata intr-o noua lume. Repet, una incredibil de frumoasa, dar una cu totul noua si provocatoare.

Vor fi, fara doar si poate, nopti nedormite, mancat pe fuga, schimbari fizice si hormonale, viata sociala redusa, intrebari chinuitoare (“Oare mananca suficient? De ce plange? Ii este cald/frig? De ce doarme atat de mult sau de ce nu doarme mai mult?” etc). Imi amintesc si acum, cu drag si nostalgie, despre primele temeri, intrebari, lacrimi si lectii de viata, despre care am povestit aici.

Cu timpul aceste grji au disparut… pentru mame la inceput de drum, stati linistite, ca au aparut altele. Mi-a spus o prietena candva “copil mic, griji mici, copil mare, griji mari” – acum tind sa cred ca are dreptate.

Am observat ca in toata aceasta valtoare, prinse de dorinta de a le oferi puilor tot ce este mai bun, femeile se uita pe ele. De-a lungul timpului le-am auzit pe multe mame spunand “m-am sacrificat pentru copilul meu”! Sunt convinsa ca aceasta situatie, vazuta drept un sacrificiu, vine dintr-o mare iubire si dorinta de a-i oferit copilului tot ce poti si a-l feri de greutati. Nu uita totusi ca nu poti zbura tu pentru el, in schimb ii poti da aripi si il poti invata cum sa o faca.

Copilul nu ti-a cerut sa renunti la tine! Povara gandului ca te-ai sacrificat pentru el il va face sa dezvolte sentimente de obligatie si sa caute in permanenta sa faca ceea ce TU iti doresti pentru el (ca semn de recunostinta) fara a cauta sa afle ce isi doreste el de fapt.

Nu uita ca un parinte este primul model pe care copilul il primeste. Ce va invata el oare de la o mama vesnic obosita, care zambeste mult prea rar din cauza grijilor pe care le poarta? Ce va imita la o mama care nu isi face timp sa se ingrijeasca, sa manance sanatos si sa practice un sport? Ce va invata de la o mama care nu citeste sau nu face ceva ce ii place cu adevarat? Cum va intelege ce este o relatie bazata pe iubire si intelegere daca va vedea doi parteneri de viata lipsiti de afectiune reciproca?

Un copil are nevoie de un parinte care sa ii arate ca viata se poate trai placut, cu zambetul pe buze, are nevoie de o mama frumoasa, plina de energie, sanatoasa si fericita. Iar daca faci un mic pas in exterior si iti privesti cu atentie copilul vei vedea cat de multe lucruri te poate invata el. Nu este simplu sa jonglezi cu pampersi, oale, rufe si un copil in cautare de atentie permanenta, si totusi sa poti ramane tot ce iti spuneam mai sus “o mama frumoasa, plina de energie, sanatoasa si fericita”. Stiu asta, nici pentru mine nu a fost, dar cumva, dupa cateva luni in care m-am adaptat noii vieti am reusit sa inteleg ca toate energia de care am nevoie se afla acolo in copilul meu… el mi-a dat cele mai pretioase lectii de pana acum si tot el m-a invatat sa fiu fericita.

Daca vrei sa ii faci si tu un cadou pretios copilului tau, fii fericita!

Cristina

Te asteptam alaturi de noi si pe pagina de Facebook!

Sursa poza

One comment

Leave a Reply