Copiii au nevoie atat de mama cat si de tata

Pentru ca orice copil sa se dezvolte intr-un mod cat mai frumos este bine sa ii oferim inca din prima zi de nastere ceea ce el are nevoie. De ce anume are el nevoie pentru a se dezvolta normal? Este cunoscut faptul ca nevoile lui sunt cele primare: alimentatie, imbracaminte, odihna, insa la fel de importante sunt nevoile afective. Stabilirea legaturilor si relatiile mama-copil respectiv tata-copil sunt in egala masura importante in dezvoltarea copilului pe tot parcursul vietii. Cine crede ca poate avea rol dublu de mama si tata, se inseala.

Intr-o familie monoparentala, copilul se va lovi mereu de lipsuri fie ele de ordin afectiv sau relational. De exemplu, la gradinita si/sau la scoala va fi intrebat de catre ceilalti copii, “tu de ce nu ai tata/mama”? La randul lui, copilul ii va pune aceeasi intrebare parintelui de acasa. El va suferi, se va simti “altfel” decat ceilalti copii si nu in ultimul rand va simti lipsa parintelui, indiferent ca este vorba de mama sau de tata. Si nu ma refer la copiii care si-au pierdut unul dintre parinti prin deces pentru ca in aceasta situatie nu depinde de noi, ci ma refer la acei parinti care privesc mariajul ca pe o joaca si nu constientizeaza cat de mult rau fac celor pe care ii aduc pe lume.

Copiii au nevoie de ambii parinti pentru a avea propria identitate, pentru a se simti in siguranta si pentru a avea cui spune “mama” si “tata”. Asa cum este dat prin firea omului, sunt probleme pe care le discutam doar cu mama pentru ca ea se pricepe la ele sau cum sunt anumite situatii in care avem nevoie de ajutorul tatalui pentru ca sunt specifice barbatilor. Nu este deloc usor pentru un copil sa creasca cu un singur parinte, de aceea, cred ca ar fi bine ca inainte sa implicam copii in povestea noastra de dragoste, trebuie sa fim siguri ca povestea este reala si de durata. De asemenea, in nici un caz nu folosim copiii ca resurse care ar putea sa ne salveze relatia in masura in care ea oricum nu mai functioneaza. In cazul unui divort, copii vor avea intotdeauna de suferit indiferent de varsta, asa ca e bine sa ne gandim de 2 ori atunci cand implicam copii in relatii de care nu suntem siguri.

Sursa poza

 

 

 

 

Leave a Reply