Cum ii spunem ca este adoptat?

Adoptia aduce o schimbare majora atat in viata familiei adoptatoare cat si in viata copilului ce urmeaza a fi adoptat. Daca in cazul parintilor puterea de intelegere este mult mai mare, au un anumit nivel de educatie si prezinta o puternica motivatie de a adopta, in cazul copilului situatie este mai complexa.

Printr-un proces de consiliere copilului i se pot clarifica multitudinea de intrebari pe care le va avea: “Cine sunt acesti oameni?”, “De ce vor sa stau cu ei?”, “Pana cand va trebui sa raman la ei?”, “Ce s-a intamplat cu fratii mei?” etc.

In cazul in care copilul adoptat este de varsta foarte mica (2 luni-1 an) lucrurile sunt ceva mai simple, el poate interactiona cu parintii adoptatori asa cum ar fi facut-o cu parintii biologici. In cazul copilului de varsta mai mare trebuie acordata o importanta deosebita modului in care i se spune ca va fi adoptat sau ca a fost adoptat.

Cum ii spunem ca este adoptat?
Pentru copiii de 3-9 ani parintii, cu ajutorul terapeutului/consilierului pot folosi metafora terapeutica. Daca se pune in practica o comunicare directa a situatiei poate apararea neintelegerea logica sau sentimentele de “neadaptare” la noul mediu, din cauza varstei mici pe care o au.

De cele mai multe ori, in povestile metaforice adresate copiilor de varsta mica, personajele sunt animale, pasari sau plante, iar situatia prezenta in poveste este identica cu situatia copilului adoptat.

Din povestea metaforica fiecare copil va intelege, uneori in mod constient, alteori inconstient, acele episoade emotionate in care se regaseste. Copilul vede “cu ochii mintii”, aude si simte trairile personajului din poveste, empatizand cu acesta. La final copilul va avea reprezentarea clara a relatiei sale cu noua familie.

Intr-un viitor articol vom reveni cu un studiu de caz si un exemplu de poveste metaforica.

Sursa poza

Leave a Reply