Comunicarea in grupul de tineri

Atunci cand lucrezi cu un grup de tineri (activitati de consiliere, workshop-uri, intalniri etc) devine foarte important sa stii cum sa comunici cu ei si sa ajungi sa ii intelegi. Iata cateva sfaturi:

1.Retine numele lor. Poate fi dificil sa memorezi toate numele, mai ales daca lucrezi cu un grup mare de tineri sau cu un grup instabil. Tinerii vor aprecia eforturile tale de a le retine numele fiindca se simt recunoscuti, apreciati, luati in considerare. Poti scrie dupa prima intalnire numele tuturor participantilor si sa notezi cateva detalii care sa iti aminteasca de ei. Citind aceasta lista de cateva ori inainte de urmatoarea intalnire iti va fi mai usor sa retii numele lor.

2.Incurajeaza toti tinerii sa participe. In fiecare grup de tineri exista participanti care vor avea tendinta sa domine discutia si participanti care vor fi retrasi si rezervati in a-si oferi opinia. In astfel de situatii rolul tau este de a-i determina pe cei activi sa asculte si pe cei pasivi sa vorbeasca. Exista doua modalitati, fie direct, prin a-i cere parea celui tacut, fie indirect prin a pune toti participantii sa se exprime pe rand. Ai grija totusi sa nu ii inhibi pe cei care au tendinta de a fi activi prin a le spune ca au vorbit prea mult.

3.Adreseaza intrebari. Ca adult care interactioneaza cu tinerii poti avea tendinta de a te situa superior, sau poti fi doar perfeput ca facand acest lucru. Te sfatuiesc sa facilitezi procesul de invatare facand apel la experienta tinerilor. Arta “intrebarilor” te va ajuta sa realizezi un proces optim de comunicare si sa le oferi tinerilor incredere in ei si un bun model de urmat pe viitor.

4.Asculta opiniile lor. Fa-i sa se simta in permanenta ascultati si intelesi. Nu critica ideile si opiniile lor, asculta fara a judeca si cauta metode pozitive de le arata ca au o modalitate mai putin buna de a actiona, atunci cand acest lucru are loc.

5. Recunoaste ca nu sti totul. Daca un tanar iti pune o intrebare la care nu cunosti raspunsul, nu ezita sa recunosti acest lucru. Il poti asigura ca te vei informa si ii vei spune la urmatoarea intalnire. Fii atent atunci cand ti se cere sa oferi propria opinie cu privire la situatii “delicate”. Nu uita ca tinerii pot valida opinia ta ca fiind singurul raspuns correct. Te sfatuiesc sa ii indrumi pe ei sa gandeasca inainte de a lua un raspuns din alte parte.

Sursa poza

Leave a Reply