Comunicarea eficienta la job

Stim cu totii “regula de aur” a relatiilor bune dintre oameni: comunicarea eficienta, constructiva. La fel se intampla si la serviciu. De cele mai multe ori, din motive diverse (rusine, dorinta de a nu deranja, a nu jigni) preferam sa pastram pentru noi ceea ce gandim. Insa, este posibil ca parerea noastra sa fie un punct de plecare spre dezvoltare, crestere si performanta.
Asadar, ca sa avem relatii cat mai bune cu cei din jurul noastru si ca sa ne facem viata mai frumoasa la job, este important sa oferim feedback constructiv.

Urmatoarele tips-uri iti vor fi de folos atunci cand vrei sa comunici ceva colegilor sau sefilor tai:

 Cere permisiunea. Vei fi surprins/a sa observi diferenta. Poti incepe cu o intrebare de tipul “Salut, ai un minut, pentru a discuta ceva?”. Astfel, angajatul se va pregati psihic pentru aflarea vestilor, fie ele bune sau rele.

 Spune-le ceea ce observi. Oricand este posibil, foloseste exemple clare si evita generalizarea. “Nu sunteti foarte atenti in cadrul sedintelor”, i-ai putea atentiona pe angajatii tai, de exemplu. Gresit. Trebuie sa te referi exact la acel angajat care nu a respectat conduita impusa. Nu generaliza, punand pe toata lumea “in aceeasi oala”.

 Explica-le impactul. Si anume, ca un comportament atrage de la sine consecinte si afiseaza o doza ridicata de consecventa. Evita transformarea discutiei intr-o dezbatere aprinsa.

 Pune pauza. Dupa ce ti-ai exprimat punctul de vedere, pune pauza. Lasa-l pe celalalt sa isi exprime punctul de vedere.

 Ofera-le sugestii concrete pentru viitor. Si aici ne referim la actiune imediata. Astfel, cei cu probleme isi vor modifica rapid comportamentul. Ei vor aprecia ca ai facut primul pas spre imbunatatirea situatiei profesionale.

Tu ce strategii folosesti pentru a avea relatii non-conflictuale la serviciu? Asteptam parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos. :)

Sursa poza

Leave a Reply