Cele mai mari temeri si cariera (II)

Vorbeam in articolul trecut despre teama de a vorbi in public si cea de a lua decizii. Oare ce alte temeri ne saboteaza cariera?

Teama de esec
Legata de multe ori de perfectionism, teama de esec iti poate sabota activitatea profesionala. Inainte de toate este important sa definesti ce inseamna “esecul” pentru tine. De obicei, persoanele perfectioniste vad un esec in orice lucru minor care nu iese asa cum isi doresc ei.
De exemplu, a lua calificativul “Foarte Bine” la evaluarea anuala poate fi perceputa drept un esec deoarece nu este “Exceptional”.
Simptome: Auto-sabotare, a privi lucrurile doar in “alb si negru”, anxietate, teama ca se va intampla ceva rau chiar daca totul merge bine, scepticism, neincredere.
Ponturi:

 • Fa-ti un plan de actiune, impartit in etape mai mici. Monitorizeaza-ti permanent traseul si vezi ce a aparut nou fata de cum ai planificat initial si gaseste solutii.
 • Sarbatoreste fiecare pas pe care l-ai parcurs ca pe o mini-victorie.
 • Care ar fi cel mai rau scenariu care s-ar putea intampla? De cele mai multe ori, 90% din situatiile negative la care ne gandim nici nu se intampla in realitate, ele se desfasoara doar in mintea noastra.
 • Vorbeste cu o persoana care sa te inspire, un mentor spre exemplu. Invata din experienta lui, intreaba-l cum a trecut prin situatiile dificile si ce importanta au ele acum.

 

Teama de succes
Iti place sa tintesti cat mai sus, sa iti depasesti limitele? Sau doar visezi cum ar fi sa ai job-ul mult visat, propria ta afacere sau biroul cu numele tau pe usa? Ti-e teama ca daca vei fi promovat(a) va trebui sa stai ore intregi peste program sau sa lucrezi in weekend?
Simptome: Amani, te prefaci ca esti ocupat(a), stii ca ai potential pentru a face mai mult dar te complaci in situatia actuala, ai renuntat sa mai investesti in propria ta dezvoltare personala, profesionala.
Ponturi:

 • Fa-ti o lista cu ceea ce inseamna pentru tine a avea succes, dupa care noteaza-ti ce pasi poti sa urmezi ca sa ajungi acolo.
 • Gandeste-te cum ar fi viata ta daca ai avea succes. Ce s-ar schimba? Cum te-ai simti? Care ar fi avantajele?

 

Teama de schimbare
Ti-ai dori sa lucrezi intr-o companie mai mare sau sa ai un job mai bine platit? Desigur, doar ca teama de a face o schimbare te face sa ramai la acelasi job pe care il urasti de atatia ani. Oare ce e de facut?
Simptome: Gasesti tot timpul scuze, te ascunzi in spatele promisiunilor facute de altii si a faptului ca “de anul viitor” vei lua masuri.
Ponturi:

 • Pune-ti intrebari, infrunta-ti temerile, incearca sa vezi ce simt si ceilalti din jurul tau.
 • Informeaza-te cu privire la ce se va intampla daca faci schimbarea respectiva.
 • Fii pozitiv(a) si axeaza-te pe lucrurile pozitive.

 

Te-ai confruntat cu vreuna din aceste temeri sau alta care sa te tina pe loc din a progresa? Cum ai depasit acel moment?
Impartaseste-ne din experienta ta in rubrica de comentarii de mai jos.

Sursa poza

 

 

2 comments

 1. Stefan says:

  Buna seara,
  Foarte frumos articolul, as vrea sa adaug o teama… Teama de a fi “dat afara”. Am avut colegi care din diverse motive aveau aceasta teama si imi pare rau sa o spun, dar chiar au fost concediati :(. Motivele sunt diverse: neintelegere cu superiorul, neincredere in sine etc.
  Cert este ca aceste persoane chiar au nevoie de consiliere in cariera si probabil, la un anumit nivel, cosiliere psihologica.
  Tineti-o tot asa!

  • Mirela Toma says:

   Multumim pentru aprecieri!:)
   In legatura cu “teama de a fi dat afara” nu pot sa iti spun decat ca am intalnit si eu persoane care traiau cu spaima asta. Se observa in actiunile lor, in atitudine, in neincrederea de a lua decizii sau de a fi independenti in activitatile de zi cu zi. Iar de multe ori calitatea muncii lor era influentata de aceasta teama.
   Consilierea in cariera, asa cum spui si tu, poate fi o alternativa pentru a reusi sa depaseasca aceste dificultati.

Leave a Reply