Cele mai mari temeri si cariera (I)

Printre cele mai intalnite temeri ale oamenilor, teama de a vorbi in public se afla pe un loc fruntas in clasament. Oare ce alte temeri ne afecteaza cariera, care ne tin pe loc?

Teama de a vorbi in public

Este foarte des intalnita si iti poate afecta traseul profesional mai ales daca natura job-ului tau o cere. Nu trebuie neaparat sa fii trainer de profesie pentru a-ti impresiona auditoriul. A vorbi in public inseamna si sa iti sustii punctul de vedere intr-o sedinta sau sa prezinti un raport colegilor tai.

Simptome: Ai fluturi in stomac, transpiri excesiv, te inrosesti, iti tremura vocea, iti uiti ideile, te balbai, nu mai ai control asupra informatiilor pe care vrei sa le transmiti.

Ponturi:

 • Exerseaza mai intai in fata unui public restrans, cu care sa te simti confortabil (familie, prieteni). Apoi, extinde progresiv auditoriul-persoane mai putin cunoscute, persoane deloc cunoscute.
 • Repeta continutul pe care trebuie sa il expui de minim 5-6 ori. Astfel, vei avea mai mult control asupra a ceea ce vei spune, limitand momentele de ezitare sau pauzele prea lungi.
 • Oglinda poate fi un prieten de nadejde. Fii atent(a) la mimica, gestica, grimasele pe care le ai.
 • Regleaza-ti tonul vocii astfel incat sa te simti confortabil si sa fie placut si pentru cei care te asculta.
 • Incearca sa mentii o cursivitate in ceea ce spui, insa fara a vorbi prea repede/rar.
 • Mentine contactul vizual cu auditoriul tau.
 • Cand faci o prezentare evita sa citesti, sa ai slideuri incarcate cu text sau lipsite de forme vizuale (imagini, filmulete, grafice).

Teama de a lua decizii

Sunt persoane carora le este teama de a gresi si prefera sa nu se implice in a lua decizii. Mai mult decat atat, aceasta teama se manifesta mai pregnant la persoanele care au fost obisnuite sa decida altcineva in locul lor – comportament incurajat inca din copilarie, care poate avea efecte negative asupra carierei tale.

Simptome: Eviti sa iti exprimi parerea, nu raspunzi in timp util la solicitarile respective, incerci sa plasezi sarcina la altcineva, argumentezi cu “asa mi-a spus seful/colegul”, “nu stiam…”.

Ponturi:

 • Inainte de a lua o decizie, informeaza-te cat se poate de bine. Atat de la persoanele care au mai trecut prin situatia respectiva (colegi, superiori), legislatie (daca este cazul), internet, un consultant in domeniul respectiv.
 • Consulta-te cu seful tau. E mai bine sa intrebi decat sa faci o greseala care poate sa atraga dupa sine alte repercursiuni si mai mari.
 • Foloseste instrumente pentru luarea deciziilor-te vor ajuta sa ai in vedere atat avantajele, cat si dezavantajele deciziei respective.
 • Apeleaza la un consilier in cariera. Te va ajuta sa gestionezi eficient situatiile de stres determinate de luarea unor decizii, sa privesti imaginea de ansamblu si sa identifici resursele pentru a gasi cea mai buna solutie.
 • Incepe cu pasi mici. Chiar daca pana acum nu ai fost invatat(a)/lasat(a) sa decizi tu, poti prelua controlul incepand cu tine. Aplica luarea deciziilor mai intai in viata personala – ce sa faci in timpul liber, ce haine sa iti cumperi, cum sa arate casa ta, unde sa iti petreci vacantele.
 • Relaxeaza-te! Totul are o rezolvare in cazul in care nu iese asa cum ti-ai fi dorit. Nu trebuie sa porti “greutatea” unei decizii in fiecare secunda a vietii tale. Vei vedea la momentul respectiv ce vei face, asa ca bucura-te de lucrurile frumoase care se intampla in jurul tau.

Te-ai confruntat cu vreuna din aceste temeri sau alta care sa te tina pe loc din a progresa? Cum ai depasit acel moment?

Impartaseste-ne din experienta ta in rubrica de comentarii de mai jos.

Sursa poza

Leave a Reply