Ce recompense sa oferiti copiilor

Vi se intampla sa intampinati probleme in a convinge copilul sa isi faca temele scolare, sa isi stranga jucariile si lucrurile sau sa va ajute la treburile casnice?

Va sfatuiesc sa nu folositi violenta fizica pentru ca va deveni manios si va incerca sa rezolve sarcinile cat mai repede si in acelasi timp superficial. In schimb incercati sa ii explicati ca daca este disciplinat poate obtine anumite castiguri sau avantaje.

Se intampla de multe ori ca aceste activitati sa fie pentru copii plictisitoare si sa nu prezinte interes, dar micile recompense le pot transforma in activitati atractive.

Recompensele pot schimba in bine comportamentul copilului dumneavoastra, daca tineti cont de cateva detalii:
– sa fie atractive pentru copil si adecvate varstei lui;
– sa fie accesibile pentru parinti;
– sa fie adecvate activitatii pe care o face copilul;
– sa fie flexibile (puteti negocia recompensa daca observati ca nu mai preezinta interes pentru copi);
– sa fie respectate (nu promiteti copilului ceva ce nu puteti sa ii oferiti).

Recompense pentru copiii prescolari:
– bomboane, creioane colorate, carti de colorat, o minge, fructe etc;
– puteti realiza o cutie cu recompense surprize (cumparati bomboane, ciocolatele, jucarii mici etc, pe care le ambalati in hartie colorata si il puneti pe copil sa aleaga o surpriza);
– o imbratisare, un pupic etc;
– cateva minute de joaca impreuna cu parintii;
– cititul unei povesti in plus la culcare.

Recompense pentru copiii scolari:
Realizati un tabel cu coloane care sa contina zilele saptamanii si linii cu activitatile pe care ar trebui sa le indeplineasca (spalat pe dinti, facut patul, spalat farfuria, dus gunoiul, facut ordine la jucarii etc). Explicati-i ca de fiecare data cand se spala pe dinti, sau isi face patul etc va primi o steluta (sau un punct). De asemenea realizati o lista de recompense (fiecare sa contina un numar de stelute) iar la sfarsitul saptamanii sa isi poate alege recompensa dorita in functie de stelutele cumulate. Pastrati lista la vedere.

Puteti stabili impreuna cu copilul sa ii retrageti din stelute, la sfarsitul saptamanii, in cazul in care nu si-a indeplinit o activitate (nu si-a terminat temele si a plecat la joaca, nu a dus gunoiul chiar daca a promis etc). Trebuie sa ii explicati ca aceste stelute nu i-au fost luate pe nedrept ci el singur le-a sacrificat pentru o activitate pe care a cconsiderat-o mai importanta la momentul respectiv.

Aceasta modalitate ii va ajuta pe copii sa isi indeplineasca o dorinta si in acelasi timp sa devina mai constiinciosi, consecventi si sa invete sa economiseasca.

Incercati sa il faceti pe copil sa inteleaga ca totul se poate castiga prin munca si nu ca se poate cumpara. Cum? Incercati sa folositi expresia “ai sa poti castiga” in loc de “ai sa primesti” sau “o sa-ti dau”. De asemenea evitati sa oferiti bani pentru indeplinirea unei activitati.

Sursa poza

Leave a Reply