Ce nu ti se spune niciodata la un interviu

In teorie toti stim (sau credem sa stim) ce trebuie sa facem la un interviu, cum sa ne comportam sau ce sa zicem. Dar cum viata bate filmul, realitatea este cateodata altfel decat cum o percepem.
Care sunt lucrurile pe care nu ti le va spune (aproape) niciodata un intervievator?

Contactul tau vizual este prea slab sau prea intens. Am intalnit persoane care de abia daca te privesc de 2-3 ori intr-un interviu, sau altele care stau cu ochii atintiti catre tine din prima clipa de cand intra pe usa. Extremele nu sunt bune, stim asta. Un contact vizual de cateva secunde, dupa care sa iti schimbi focusul si iar sa revii sunt suficiente.

Folosesti de prea multe ori un cuvant/o expresie. La interviuri ticurile verbale sunt foarte evidente si nici nu iti dai seama cat de des le folosesti. Cert e ca pot deranja interlocutorul, iar prima impresia sa fie stricata. Incearca sa renunti cat poti de mult la “ma rog”, “in fine”, “nu stiu”, “aaaa”, “umm”.

Vorbesti PREA mult! Stiu ca ai asteptat acest interviu de cateva luni si acum e momentul sa convingi ca esti exact ce ii trebuie angajatorului. Din dorina de “a se promova” cat mai bine, unii candidati nu isi dau seama ca dau explicatii prea multe, irelevante, pe langa subiect sau total nepotrivite cu tema in discutie.
Incearca sa asculti cu atentie intrebarile anagajatorului inainte de a incepe sa vorbesti. Da exemple concrete, concise, “cu substanta” si fa apoi o pauza asftel incat sa aiba si celalalt loc sa vorbeasca. Pana la urma, interviul ar trebui condus de angajator sau de tine?

Faci greseli gramaticale. Greu de crezut, da! Dar nu este doar o scapare. Un dezacord pe care ti-l corectezi imediat ce ti-ai dat seama, nu este un capat de tara, dar cand faci greseli constant, intervievatorul isi va pune lui mai multe intrebari decat tie.
Inca mai speri sa primesti postul?

Esti prea timid(a), arogant(a), nesigur(a), disperat(a). Un “optim atitudinal” este greu de descris in cuvinte. Atitudinea atinge direct coarda sensibilia a recrutorului sau angajatorului. Daca atitudinea este buna, atunci treci mai departe in alta etapa a procesului de recrutare sau iei postul. Daca nu, stii ce e de facut. Mai bine o corectezi, decat sa ratezi in continuare si alte job-uri.

Te comporti ciudat/ai reactii faciale sau corporale ciudate. Mi s-a intamplat sa am un interviu cu un tanar care batea nervos din picior (tot interviul, sa ne-ntelegem) sau un altul care s-a intins comod pe scaun si flutura continuu cartea de vizita pe care i-o dadusem, dupa care incepuse sa se joace cu ea… intre dinti. Amuzant, asa e?

Si lista poate continua… intr-un articol viitor. :)

Ca sa nu ajungeti in situatiile de mai sus, va recomand sa faceti un exercitiu.
Simulati un mini-interviu acasa, cu o persoana apropiata. Filmati-va. Daca va luati rolul in serios, cu siguranta veti identifica anumite lucruri pe care veti dori sa le schimbati. Fie ca e pozitia corpului, modul in care va tineti mainile, tonul vocii sau rapiditatea cu care vorbiti…

Constientizarea acestor mici detalii poate duce la mari beneficii, credeti-ma! :)

Te asteptam alaturi de noi si pe pagina de Facebook!

Leave a Reply