Ce e cu adevarat important pentru tine?

Inca de mici am fost invatati sa apreciem succesul sau insuccesul dupa notele/calificativele pe care le primeam. De cate ori nu ai auzit intrebari precum:
– “Ce nota ai luat azi?
– “Sapte…”
– “Doar sapte? Si Andrei (colegul de banca) cat a luat???”
Sau
– “Am luat azi la romana 9, iar Andrei 6.”
– “Nu mai intereseaza de Andrei, ma intereseaza de tine.”

Fosti colegi de-ai mei tremurau cand luau cate o nota mica, deoarece stiau ce scandal ii asteapta acasa. Altii erau fericiti cand “impuscau” cate un 10 pentru ca primeau recompensa promisa: un joc pe calculator, o bicicleta sau bani.

Nu stiu daca vreuna dintre aceste metode sunt constructive si cu rezultate pe termen lung, insa un lucru e clar. Avem tendinta sa evaluam oamenii dupa aparente, care sunt de cele mai multe ori contextuale. Ca sunt notele de la scoala, aspectul fizic, hainele pe care le poarta, masinile pe care le conduc, nu conteaza.

Revenind la note, cred ca este important sa tragem o singura concluzie de aici. Pe unii i-au ambitionat sa isi doreasca mai mult, sa vrea mai mult de la ei, iar pe altii i-au demoralizat, complexat, frustrat. Unii dintre ei poarta acest sentiment de inferioritate si acum, adulti fiind. In viata personala, profesionala sau sociala.

Se simt ciudat in fata altora deoarece tot timpul au fost comparati. Astfel de “imbolduri motivationale” cu siguranta nu vor duce nicaieri. Nu au functionat niciodata, cu atat mai mult cu generatia de astazi sau cu copiii nostri.

Ma intreb cat de mult mai conteaza acum, dupa zece, douazeci de ani, cand deja ai un job bun si o familie frumoasa care te asteapta acasa, ca ai avut media 5 la matematica in semestrul II din clasa a-X-a?

Fiecare dintre noi este diferit, mai bun sau mai putin bun la ceva. Nu putem fi toti de 10 la matematica, pentru ca altfel cine ne-ar mai repara masina, prescrie medicamentele sau pregati mancarea la restaurant?

Cred ca este important in viata sa ne contectam la lucrurile cu adevarat importante, care au valoare pentru noi. Faptul ca te poti bucura de o sanatate buna, de sarbatorile in familie, de revederile cu prietenii, de o dimineata insorita de mai sau de senzatia extraordinara cand vezi pentru prima data marea in acel an…

Si lista poate continua… Pentru tine ce este cu adevarat important in viata?

Sursa poza

Leave a Reply