Ce cariera mi se potriveste?

De multe ori m-am intrebat care sunt motivele care stau in spatele deciziilor noastre atunci cand ne alegem o profesie. Oare ce ne determina sa devenim arhitecti sau contabili? Cine sau ce anume ne influenteaza traseul de cariera?

Familia este unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza deciziile privind cariera. In primul rand, familia este cea care, cel putin pentru o perioada, opteaza in locul nostru pentru anumite scoli. Pe viitor, acest lucru dispare treptat, devenind adult.

Un alt aspect important care influenteaza alegerile de cariera sunt atitudinea si stilul educativ al parintilor care se reflecta in increderea in sine, directia si ambitiile fiecaruia. Ei sunt primii care le transmit copiilor asteptarile sociale si profesionale.

Școala isi pune amprenta asupra traseelor profesionale pe care le alegem. Pe de-o parte prin structura sistemului de invatamant (tipuri de scoli, specializari), iar pe de alta parte prin procesul educativ in sine. Acesta contribuie la dezvoltarea aptitudinilor, stimuleaza interesul si practic, ne furnizeaza informatii despre anumite profesii. De asemenea, unii profesori pot influenta deciziile elevilor in privinta alegerii viitoarei profesii, devenindu-le modele.

Grupul de prieteni este foarte important in luarea deciziilor cu privire la studii si apoi la cariera, avand un impact deosebit la varsta adolescentei. Sunt numeroase cazuri in care proaspetii absolventi de gimnaziu sau liceu aleg un anumit liceu, specializare sau facultate doar pentru ca fostul coleg de banca s-a decis sa studieze acolo.

Totodata, trasaturile de personalitate, motivatia si rezultatele scolare influenteaza directia pe care vrei sa o urmezi. Fiecare persoana este unica si ca atare, si asteptarile profesionale difera de la un individ la altul. Idealurile si conceptia despre lume si viata influenteaza si ele optiunea vocationala.

Piata muncii aflata intr-o continua schimbare determina intr-o anumita masura alegerea carierei. Prejudecatile legate de anumite profesii pot avea efecte negative asupra procesului de orientare a carierei, distorsionand interesele si optiunile. De altfel, si profesiile “la moda” din ziua de astazi ar trebui sa nu fie un criteriu esential cand decizi ce profesie sa urmezi. Este posibil ca peste 5 ani cand termini studiile sa nu mai existe…

In concluzie, totul depinde de tine, de pasiunile, aspiratiile si dorintele tale. Daca inca esti nehotarat/a in privinta propriului traseu profesional, consilierea in cariera te poate ajuta sa iei cele mai bune decizii. Mai multe detalii gasesti aici.

Sursa poza

Leave a Reply