Cauti profesionalism?

In ultima perioada am intalnit de foarte multe ori cuvantul “profesionalism” folosit in diverse contexte si avand conotatii distincte. Cred ca fiecare dintre noi avem in minte un profil al “profesionistului” dupa care ne ghidam sau cel putin, spre care tindem. Ca atare, in acest articol m-am gandit sa discutam despre cateva puncte cheie care te vor ajuta sa gasesti mai usor drumul spre ceea ce iti doresti sa devii.

1. Planificarea/Reorganizarea. Cati dintre noi isi planifica activitatea de zi cu zi? Cati isi monitorizeaza reusitele si esecurile? Invata din greseli si aplica lectiile invatate data viitoare. Astfel, dai dovada de maturitate profesionala, de dorinta de a te dezvolta si a creste.

2. Decizii, decizii, decizii. Modul in care iei deciziile inclina mai mult sau mai putin balanta inspre profesionalism. Analizeaza, cantareste optiunile pe care le ai, informeaza-te inainte de a da un verdict. Deciziile informate au sanse de reusita mult mai mari decat cele bazate pe intuitie sau pe parerile celorlalti (decizii dependente).

3. Modul in care comunici. Vorbesti pe un ton adecvat sau ridici tonul frecvent? Preferi sa dai explicatii, sa argumentezi sau pur simplu iti impui cu forta punctul de vedere? Esti diplomat(a) in discutiile cu ceilalti, oferi feedback care sa ii ajute sa afle ce nu a functionat sau pui etichete? Modul in care comunici va face intotdeauna diferenta intre tine si ceilalti.

4. Sa faci lucrurile cum trebuie. De exemplu, o firma care nu isi trateaza bine angajatii poate fi numita cu greu profesionala, indiferent cati oameni bine pregatiti are. Din pacate, multi vor sa fie “oameni la ordine” acceptand, la comanda de sus, sa faca lucruri care nu sunt tocmai la locul lor. Sa faci un lucru pe care tu insuti/insati il consideri gresit, te descalifica de la statutul de profesionist/a oricate titluri si diplome ai avea.

5. Detaliile fac diferenta. Punctualitatea, faptul ca iti tii promisiunile facute, vestimentatia, limbajul, comportamentul te ajuta sa iti definesti statutul de profesionist/a.

Si nu uita ca intotdeauna exista un echilibru intre ceea ce primesti si ceea ce oferi. Inainte de a avea pretentii de la ceilalti, asigura-te ca tu ai facut tot ce ti-a stat in putinta pentru a fi un/o profesionist/a!

Sursa poza

Leave a Reply