Cat de bine ii cunoastem pe cei din jurul nostru?

Da, vorbim despre aparente si nu numai. Chiar cand avem impresia ca am ajuns sa cunoastem mai bine pe cineva, atunci ne lovim de o contradictie care, de multe ori, poate fi traumatizanta si incepem a spune: “Cum am putut sa ma insel atat de mult in privinta acestei persoane?” Si aici ma refer atat la aspecte pozitive cat si negative.

Mi s-a parut extrem de interesant schimbul de replici dintre doua persoane care s-au intalnit din intamplare intr-un magazin, una dintre ele spunandu-i celeilalte: “Hei! Te cunosc de la sala de sport.”, replica celeilalte persoane fiind: “Asta nu inseamna ca ma cunosti.” Adevarat! Verbul “a cunoaste” poate insemna diferit pentru fiecare persoana in parte, de aici, nascandu-se cu usurinta si aparente de genul: “O cunosc de la sala, e o nesuferita.”, “Il cunosc de la facultate, e un arogant.” etc. Cand, de fapt, te-ai lasat inselat de aparente!

In momentul in care spunem despre o persoana ca o cunoastem, intrebarea este CAT de bine o cunoastem? A cunoaste pe cineva tine de timpul petrecut impreuna cu acea persoana, de imprejurari si totodata de perceptia celeilalte persoane despre cat de mult va cunoasteti si cat de apropiati considera ca sunteti. De asemenea, cred ca niciodata nu avem suficiente informatii despre o anumita persoana ca sa sustinem ca o cunoastem cu adevarat.

De foarte multe ori aud expresii de genul: “Suntem prieteni foarte buni” (dar ne vedem o data pe an), “Ne cunoastem de pe vremea cand eram copii” (dar nu ne-am mai vazut de ani de zile), “Am petrecut o vacanta impreuna.” (si atat) etc, aceste evenimente ne-au apropiat la un moment dat, insa nu putem sa afirmam ca putem cunoaste pe cineva intr-o singura imprejurare. Asa cum nu putem sa ne dam cu parerea: “Iti spun eu cum e, ca am vazut-o aseara in club.” Se intampla des sa ne formam pareri eronate despre anumite persoane chiar de la prima intalnire si ulterior sa ne dam seama ca de fapt ne-am inselat atat de mult in privinta lor.

Sursa poza

Leave a Reply