Cand dragostea nu e de ajuns

De mici suntem invatati care sunt valorile morale ale casatoriei si ale angajamentului, care este diferenta dintre bine si rau. Dar, pe masura ce crestem, devine din ce in ce mai greu sa operationalizam cu notiuni atat de bine definite. Stim ca este moral sa fim impreuna pana cand moartea ne va desparti, dar daca tinandu-ne de mana, suntem totusi atat de departe? Ce devine mai important, sa fii moral sau sa fii fericit?

De multe ori credem ca cel mai greu lucru intr-o relatie este sa gasim persoana potrivita de care sa ne indragostim. Nu tocmai adevarat! Se pare ca rata ridica a divortului ne spune raspicat ca iubirea nu este de ajuns. Pentru a mentine o relatie este nevoie de munca, de respect, intelegere, capacitate de empatie, abilitati de comunicare etc.

Surse care erodeaza relatia de cuplu?
Nu este un secret ca ingredientul principal al oricarui tip de relatie este comunicarea eficienta. In foarte multe cazuri oamenii pur si simplu nu stiu cum sa vorbeasca si cum sa se asculte. Sunt situatii in care cuplurile petrec ani la rand de cearta sau evitare a problemelor. Cu cat trec mai multi, cu atat partenerii isi pierd increderea unul in altul si devin confuzi cu privire la sentimentele pe care le au. Aceste lipsuri in comunicare se rasfang si asupra copilului care va intampina riscul de a prezenta la scoala si in mediul de joaca un comportament neadecvat.

Un cuplu poate intampina probleme doar pentru ca partenerii se pierd in relatie, nefiind capabili sa faca diferenta dintre Eu, Tu si Noi. Uita de propriile dorinte si nevoi pentru a le satisface pe cele ale jumatatii lor, pana devin dependenti, plini de resentimente, izolati, gelosi.

Relatiile trec prin schimbari in mod inevitabil: logodna, casatorie, aparitia copiilor, criza varstei de mijloc, “cuibul gol” si reacomodarea. Astfel este necesar ca pe masura ce schimbarile apar partenerii sa fie capabili sa se adapteze pentru a satisface nevoile si trebuintele personale, ale partenerului si ale relatie.

Fiecare are nevoie de spatiu, de timp in care sa fie singur cu propriile ganduri, sentimente si probleme. Este important sa stii cand sa ii oferi celuilalt libertatea de a fi doar el.

Fara sprijin reciproc si suport emotional nu se poate dezvolta o relatie de incredere. Iar o relatie de incredere in afara dormitorului va creste intotdeauna activitatea in dormitor.

In orice relatie exprimarea deschisa a ceea ce simti este vitala pentru cresterea continua a relatiei. Raporturile sexuale nu trebuie sa fie trecute cu vederea intr-o relatie, dar nici nu trebuie sa fie singurul ingredient care mentin relatia. O viata sexuala sanatoasa incepe in afara dormitorului. Cum asa? Daca doriti sa cresteti frecventa si calitatea actelor sexuale atunci incercati sa cresteti frecventa si intensitatea comunicarii, sustinerii, intelegerii, increderii, oferirii de spatiu si independenta etc.

Te asteptam alaturi de noi si pe pagina de Facebook!

Leave a Reply