Gelozia cu avantajele si dezavantajele ei

Gelozia este un sentiment normal, prezent in fiecare dintre noi si manifestat in forme diferite. Unii parteneri il manifesta exprimandu-si incertitudinile pe cale verbala, altii prin tacere iar altii printr-un comportament agresiv fata de partener sau alte persoane “implicate”. Acest sentiment nu depinde intotdeauna de pozitia sociala, de nivelul de educatie sau domeniul de interes al partenerilor ci depinde in mare parte de modul in care ei isi pozitioneaza si isi controleaza emotiile.

De obicei, sentimentul de gelozie este asociat cu durerea, ca o forma individuala de suferinta, cu pasiunea, ca parte neplacuta a vietii de cuplu si cu distrugerea propriei persoane, prin ganduri obsesive care pot sa imbolnaveasca organismul, sa provoace insomnii sau chiar suicidul. De multe ori, partenerul inselat care sufera de o gelozie profunda si exagerata, are tendinta de a se razbuna atat pe partenerul sau cat si pe rival prin comportamente violente si meschine.

In mod normal, gelozia poate fi constructiva si motivanta, in sensul ca, uneori este bine sa ne manifestam gelozia pentru a-i dovedi partenerului/ei faptul ca nu ne este indiferent/a si ca investim sentimente in relatie. Gelozia poate fi motivanta in momentul in care ne simtim amenintati din partea unui/unei posibil rival/e, atunci e momentul in care trebuie sa actionam pentru a fi mai bun/a decat el/ea (in cazul femeilor sa se aranjeze mai mult si sa fie mai ingrijite, iar in cazul barbatilor sa fie mai atenti/ si sa nu isi neglijeze partenerele); iar in mod anormal, gelozia se transforma in pofta de stapanire, de proprietate care il face pe celalalt sa se simta prins in capcana, atacat, nerespectat, existand posibilitatea ca sentimentul de iubire sa fie inlocuit cu cel de ura.

Unii autori sunt de parere ca gelozia provine din copilarie, apare din unele lipsuri si cerinte neimplinite la bebelusul care isi vede mama ca pleaca de langa el, la tatal lui. Faptul ca mai exista o alta persoana in viata mamei lui, il determina pe bebelus sa se simta abandonat si tradat in acelasi timp. De asemenea, ei sustin faptul ca durerea este profunda si in momentul cand mama il dezobisnuieste pe bebelus de san sau cand apare un nou membru in familie.

Durerea provocata de gelozie poate fi diminuata prin suprimarea completa de a controla in intimitatea personala a partenerului, prin buzunare, genti, telefoane, email-uri etc. Acest lucru nu inseamna altceva decat protejarea de suferinta si de conflite in relatie.

Nimeni nu este reponsabil de aparitia sentimentului de gelozie in afara de cel care o simte. Motivul trairilor acestui sentiment nu vine din comportamentul partenerului ci din structura personalitatii fiecaruia, din nivelul dezvoltarii emotionale si din modul in care se analizeaza atitudinea lui.

Sursa poza

Leave a Reply