Perfectionist(a) caut remediu

Fiecare dintre noi am intalnit persoane carora le plac lucrurile facute ca la carte, fara urma de cusur. Sau poate chiar tu, citind acest articol, te regasesti in ipostaza de a fi tot timpul intr-o competitie cu tine insuti/insati.

Exista trei tipuri de perfectionism:

  • Orientat spre sine-se caracterizeaza prin puternica motivatie interna de a fi perfect si prin stabilirea unor standarde nerealiste;
  • Orientat spre asteptarile sociale-reflecta nevoia de a avea aprobarea altora si de a mentine acest lucru. Persoanele din aceasta categorie cred cu tarie ca ceilalti asteapta perfectiunea de la ei.
  • Orientat spre ceilalti-vizeaza acei oameni care au pretentia ca cei din jurul lor sa fie perfecti.

Care sunt urmarile?

Perfectionistii avand standarde autoimpuse mult prea inalte, vor fi dezamagiti daca nu reusesc sa le atinga. Dezamagirile frecvente sunt porti deschise pentru depresie, si astfel apar problemele de sanatate, starile de anxietate sau stres.

Cateva “remedii” pentru a reduce aceste stari:

  • Incearca sa selectezi “competitiile”. Nu toate sunt la fel de importante si nu trebuie castigate. Prioritizeaza-ti obiectivele si astfel vei avea o mai mare lejeritate in a le duce la bun sfarsit.
  • O sursa permanenta de frustrari sunt asteptarile nerealiste. Tine-le sub control, altfel risti sa cazi pe o panta alunecoasa, deloc in favoarea ta.
  • Nu iti fie teama sa-ti arati si slabiciunile din cand in cand. Este nevoie ca cei din jur sa te vada asa cum sunt si ei, oameni normali, cu puncte tari si slabe.
  • Realitatea nu este nici neagra, nici alba. Este gri. Succesul poate capata mai multe forme, mai multe nuante. Ceea ce tie ti se pare un succes absolut, altuia i se poate parea un insucces. Este vorba doar de perceptie.

In concluzie, incearca sa iti schimbi perspectiva de a trata lucrurile serioase de cele mai putin serioase, deoarece nu fiecare batalie trebuie castigata. Efortul trebuie dozat, si astfel te vei simti mult mai bine, iar rezultatele tale nu vor intazia sa apara.

Tu cum interactionezi cu perfectionistii? Te invit sa ne impartasesti din experienta ta in rubrica de comentarii sau pe adresa office@fiiunnume.ro.

Sursa poza

Leave a Reply