5 idei pentru a-ti dezvolta creativitatea

In trecut, companiile si meseriile puneau accent pe abilitatile motorii ale oamenilor si productivitatea fizica, in timp ce astazi dezvoltarea economica se bazeaza in special pe cele cognitive. Astfel, creativitatea este un factor important la locul de munca, iar angajatorii pun din ce in ce mai mult pret pe acest lucru.

Mai jos iti prezint 5 idei care iti pot dezvolta creativitatea la locul de munca:

  1. Incearca sa ai idei cat mai “traznite”. Nu trebuie sa respingi o idee doar pentru ca ti se pare prea deplasata sau diferita de ceea ce exista pana in momentul de fata. Incearca sa nu evaluezi ideea pana nu ai strans toate informatiile necesare. Nu uita ca intotdeauna 100 de idei generate conduc la 10 idei unde merita investit si doar una este recunoscuta ca inovatie.
  2. Recunoaste orice idee obtinuta. Este foarte important ca in cadrul unui grup toate ideile sa fie acceptate, mai ales daca te afli in pozitia de a coordona o echipa. O idee naste alta idee si tocmai de aceea nu este indicat sa fie ingradita creativitatea membrilor grupului. In plus, poate sa-i frustreze sau sa-i inhibe pe ceilalti, rezultatul nefiind cel asteptat.
  3. Acceptarea ideilor se face imediat, public si fara recompense banesti. Eventual, poti oferi o favoare, o atentie, dar nu bani. Ignora-i pe carcotasii care ofera idei “la schimb” cu ceva avantaje. Daca acest comportament persista, inseamna ca au o mare problema de atitudine.
  4. Orice idee, indiferent daca are sau nu aplicabilitate, trebuie vazuta ca o sursa pentru alte idei viitoare, care vor putea fi puse in practica.
  5. Cere tot timpul 5 idei, nu una. Astfel, creierul uman va folosi canalul de identificare si va produce 2-3 idei imediat. Daca vrei doar o idee, creierul va identifica 2-3 idei si o va “alege” pe cea care pare mai putin ridicola, care te expune mai putin social, pe cea mai conventionala sau banala. In acest punct se pierd cele mai bune oportunitati.

In concluzie, daca vrei sa fii o persoana creativa, cere MULT de la tine. Daca vrei sa fii un om conventional, cere doar o idee.

Sursa poza

Leave a Reply