5 greseli pe care trebuie sa le eviti in relatia cu copilul tau

In calitate de parinti vrem intotdeauna tot ce este mai bun pentru copiii nostri. Din acest motiv, de multe ori tindem sa le facem pe plac mult mai mult decat ar avea nevoie si nu realizam pe moment ca dorinta noastra poate fi daunatoare pentru ei. Pentru a evita unele “neplaceri” este indicat sa tinem cont de urmatoarele sfaturi:

1. Nu il invata sa minta pentru ca te va minti si el la randul lui! Zilele trecute a venit o mamica la mine si mi-a spus: “Sunt foarte suparata! Fiica mea a inceput sa minta…Imi spune ca nu are teme, si aflu de la diriginta ei ca nu si le-a facut de doua saptamani.” Interesata de poveste, ii adresez mai multe intrebari, iar ea imi spune: “Nu-mi vine sa cred ca ma minte chiar pe mine. Ma consideram prietena ei. Ii spuneam ca intre noi nu trebuie sa existe secrete. Stiti cate am facut eu pentru ea? Sotul meu este mai autoritar iar eu mereu o protejez de el. Nu ii spun niciodata cand ia o nota mica sau cand face ceva rau, o duc la Mc Donalds pe ascuns, ii cumpar haine…” Poftim??? Cum sa nu minta copilul cand chiar mama lui il invata sa faca asta?! Asadar, nu il invata sa ascunda informatii (oricat de minore ti s-ar parea) fata de membrii familiei pentru ca i se va parea normal sa te minta si pe tine la un moment dat! Pe principiul, daca mama il minte pe tata (sau invers), eu de ce nu as putea sa o fac?

2. Nu uita de pedepsele pe care i le-ai dat! Indiferent ca sunt pozitive sau negative, nu uita de ele. Tine minte, daca il pedepsesti si “uiti” ca ai facut acest lucru, o sa repete greseala, iar a doua oara cand il vei pedepsi, va stii ca nu e pentru mult timp! De asemenea, atunci cand ii promiti o recompensa in favoarea a ceva: “Daca iei premiul I, iti cumpar bicicleta.” In cazul in care nu te vei tine de cuvant, copilul va tine minte, iar la urmatoarea promisiune nu va mai fi la fel de motivat, poate chiar va renunta.

3. Nu il favoriza doar pentru faptul ca e mic. Responsabilizeaza-l in functie de ceea ce poate sa faca: strangeti masa impreuna, faceti curatenie in camera, udati florile etc.

4. Nu-i permite sa vorbeasca nepoliticos. Chiar daca ti se pare amuzant pe moment, n-o sa ti se mai para deloc amuzant cand te va suna educatoarea sa iti spuna ca cel mic vorbeste urat la gradinita.

5. Invata sa-i spui NU! Cu cat ii faci poftele mai des, cu atat iti va cere mai mult. Probabil ati vazut cu totii acei copii care se arunca pe jos si tipa de cutremura magazinul pentru ca mami si tati nu vor sa le cumpere anumite lucruri. Eh, acei copii au fost invatati sa li se spuna mereu DA, iar cand aud NU, pur si simplu nu sunt familiari cu acest termen. Ia aminte, daca ii spui NU in anumite situatii, nu inseamna ca il iubesti mai putin, dimpotriva, ii faci o mare favoare. Il inveti si il pregatesti din timp sa faca fata unor situatii pe care le va intampina pe viitor la gradinita, scoala, in excursii etc. Acolo cu siguranta nu va mai fi la fel de alintat, iar cel care va avea de suferit, va fi insusi copilul tau!

Sursa poza

Leave a Reply