2 lucruri pe care NU trebuie sa le faci la un interviu

Urmatorul exemplu cu siguranta te va determina sa fii mai prudent/a cu actele tale chiar si in momentul in care te afli la un interviu.

Ca orice tanar dornic de munca, am aplicat cv-ul pentru un post de asistent de proiect in urma cu 2 ani, la o firma destul de cunoscuta. In momentul in care am fost sunata pentru interviu, angajatorii mi-au solicitat si urmatoarele acte: cv-ul, copie carte de identitate si copie diploma de licenta (toate semnate pe fiecare pagina).

Interviul s-a desfasurat in conditii normale, a durat aproximativ o jumatate de ora, iar la final mi s-a spus faptul ca ma vor contacta ei in termen de 5 zile pentru un raspuns pozitiv sau negativ. Au trecut cele 5 zile, saptamani si chiar luni, iar dupa un an de la interviu cand nimeni nu isi mai amintea de acel loc de munca, primesc un apel de la….DNA:

“Buna ziua, sunt comisar …. si va informez ca in data de 28.03 sunteti programata la DNA, pentru a fi audiata in legatura cu un dosar in care apare si numele dumneavoastra, cu o functie destul de importanta”…Socata de ce-mi auzeau urechile, l-am rugat pe acel domn sa-mi pronunte numele inca o data, fiind convinsa ca este vorba despre o confuzie. Mi-a repetat numele, cnp-ul si…eram chiar EU. In acel moment simteam cum mi se inmoaie picioarele, in minte aveam o multime de scenarii groaznice, iar nedumeririle mele erau “Cine si in ce context s-ar fi folosit de actele mele?” si “Cat de grava e situatia?”. Il rugasem pe acel domn sa imi dea mai multe detalii, in speranta ca poate fac vreo legatura sau imi amintesc ceva, insa el era foarte sobru, asa cum ii cere meseria, de altfel, si mi-a spus ca ne vom vedea la data stabilita pentru audienta. Pffff, urma o saptamana plina de stres si nopti albe cu o multime de scenarii in mintea mea. La cateva minute dupa convorbirea cu acel domn mi-a venit ideea sa-mi caut numele pe google…Intr-adevar asa cum spunea dumnealui, apaream intr-un dosar ca fiind angajata in functia de asistent manager expert (nu ma intrebati ce inseamna pentru ca nu stiu) la firma la care eu am sustinut acel interviu in urma cu 1 an (la vremea aceea). Eram de-a dreptul socata dar, in acelasi timp ma linistisem putin pentru ca stiam despre ce e vorba. In momentul in care eu am aplicat pentru acel job eram angajata, deci puteam sa dovedesc faptul ca in toata aceasta perioada eu mi-am desfasurat activitatea in alta companie.

La DNA totul a decurs normal, din punctul lor de vedere, in sensul ca am ajuns la ora 15:00 acolo si am iesit la ora 20:00 :(. In momentul in care am intrat in sala de asteptare, am observat faptul ca toate persoanele se cunosteau intre ele (pentru ca toti erau angajatii firmei), iar eu, impreuna cu o doamna (in aceeasi situatie cu mine), stateam intr-un colt si mai trageam cu urechea in stanga si in dreapta. Astfel, am aflat ca acei oameni isi desfasurau activitatea prin fonduri europene, iar ei nu isi primisera salariile de 6 luni si totusi erau audiati in legatura cu bugetul firmei. Declaratia mea a durat cel mai putin, pentru ca eu nu prea aveam ce sa spun, desi tuturor persoanelor de acolo li se parea extrem de interesanta povestea mea. Cu tot stresul, cu o zi pierduta, mi-am spus ca o sa trec eu si peste asta (in speranta ca odata cu declaratia mea, aceasta trista poveste s-a incheiat).

Acum, la 2 ani de la interviu, gasesc in cutia postala o citatie de la tribunal: “in data de 28.03.2013 veti fi audiata in calitate de martor pentru coruptie si infractiuni”…Doamneee, retraiam acele momente cu DNA. Desi nu era specificat nicaieri faptul ca este vorba de aceeasi firma la care am mers la interviu, intuiam ca aceeasi trista poveste…continua. Mi-a confirmat repede aceasta suspiciune o prietena, de profesie avocat, cautand dosarul pe internet.

In concluzie, joi voi fi din nou audiata, mai exact am parte de inca un stres si o zi pierduta la tribunal.

Morala acestei intamplari:

1. Nu semna nimic;

2. Nu lasa alte acte, exceptand cv-ul, oricat de serios ti s-ar parea angajatorul. Tu esti obligat/a sa depui actele (copii CI si dupa diplomele de studii) doar in momentul angajarii, pana atunci NU FACE GRESEALA MEA PENTRU CA S-AR PUTEA SA TE COSTE MAI TARZIU.

Leave a Reply