13 sfaturi pentru o comunicare eficienta in relatia de cuplu

Comunicarea este de departe cel mai important factor in prevenirea si rezolvarea conflictelor in relatia de cuplu. De aceea, cu cat este mai bine utilizata, cu atat relatia de cuplu este mai multumitoare pentru ambii parteneri.

Astfel, pentru a imbunatati comunicarea, partenerii trebuie sa tina cont de urmatoarele sfaturi:

1. Ascultati atent continutul mesajului, dar observati si starea afectiva a partenerului. Fiti atent/a la ceea ce transmite si empatizati cu el/ea.

2. Enumerati-va nemultumirile si rezolvati-le pe rand. Spuneti lucrurile care v-au deranjat, dar nu incepeti cu mai multe deodata pentru ca exista sansa ca unele sa ramana nerezolvate.

3. Incercati sa intelegeti punctul de vedere al partenerului.

4. Cereti si dati feed-back. Oferiti-va ajutor reciproc prin a va spune punctul de vedere, dar si prin a-l afla pe cel al partenerului/ei.

5. Nu uitati nici un moment ce problema se discuta. Centrati-va pe prezent: “Aici si acum!”

6. Nu deviati discutia de la problema. Nu este deloc indicat sa amintiti de alte nemultumiri/certuri pe care le-ati avut in trecut, dar care s-au rezolvat deja si nu au nici o legatura cu aceasta problema: “Iti amintesti ca in urma cu doua luni mi-ai promis ca nu mai iesi cu baietii la terasa si nu te-ai tinut de cuvant. Cum sa mai am incredere in tine?”…

7. Nu favorizati aparitia culpabilizãrilor. Adevarul se afla intotdeauna undeva la mijloc. Nu incercati sa faceti pe victima, gasind repede un vinovat.

8. Nu considerati ca intelegeti sau ghiciti gandurile celuilalt. Asigurati-va ca ati inteles clar mesajul partenerului, punand intrebari.

9. Oferiti sansa celuilalt sa termine ce are de spus. Nu intrerupeti brusc discutia. Indiferent ca sunteti sau nu de acord cu ceea ce spune, lasati-l sa termine. Acest exercitiu este extrem de folositor atat pentru a intelege mesajul mai bine, cat si pentru a-i arata partenerului/ei disponibilitatea si intentia de a rezolva problema.

10. Nu folositi un limbaj grosolan. Tineti minte! Cuvintele nepotrivite se uita greu. Incercati sa folositi un limbaj adecvat fara insulte sau reprosuri.

11. Spuneti calm si argumentat ceea ce puteti face si ceea ce nu.

12. Nu va enervati pentru a nu transmite si partenerului/ei aceasta stare.

13. Daca simtiti ca aveti reactii impulsive, mai bine incheiati discutia si o redeschideti in momentul in care considerati ca v-ati calmat.

Sursa poza

Leave a Reply